U Čakovcu se obilježava Dan ružičaste vrpce

U Čakovcu se obilježava Dan ružičaste vrpce

Dan ružičaste vrpce, posvećen je prevenciji i edukaciji. Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svjesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke. Rak dojke najčešći je zločudni tumor u žena u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Broj oboljelih žena raste neovisno o dobi i vodeći je uzrok smrti.

Kako su ograničene mogućnosti prevencije raka dojke, vrlo je važno bolest otkriti u početnoj fazi. Kada bolest otkrijemo na vrijeme ona je izlječiva u 98% slučajeva.  Stoga članice kluba Nova nada ističu važnost redovitih mamografskih pregleda za žene, koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje bolesti.

Članice kluba okupit će se kod svog štanda na Trgu Republike ovu subotu, 6. listopada u 10 sati i dijelit će promotivno-edukativne materijale, a kasnije oko 11 sati krenut će u tradicionalnu šetnju centrom grada i na taj način pozvati građane da im se pridruže i na daju podršku svim ženama koje se bore s ovom bolešću i nastoje je pobijediti. Organizatori su Županijska liga protiv raka Čakovec i Klub žena operiranih na rak dojke Nova nada.

Klub oboljelih od raka prostate organizira Kestenijadu

Klub oboljelih od raka prostate osnovan je u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec početkom prosinca 2010.godine. Ciljevi kluba  su okupljanje oboljelih članova i njihovih obitelji, međusobna razmjena informacija i upoznavanje sa aktualnostima vezanim za ovu učestalu zloćudnu bolest muške populacije srednje i starije životne dobi, promicanje i širenje svijesti o učestalosti raka prostate, te potrebi preventivnih godišnjih pregleda ugroženih skupina muškaraca, organiziranje stručnih predavanja, sudjelovanje članova kluba u akcijama ostalih klubova Županijske lige protiv raka Čakovec te prikupljanje sredstva putem donacija i humanitarnih akcija.

U subotu, 13. listopada Klub oboljelih od raka prostate organizira edukativno-humanitarnu akciju pod nazivom Kestenijada koja će se održati na čakovečkom Trgu Republike u vremenu od 9 do 11.30 sati. Financijskim sredstvima prikupljenim tijekom akcije kupit će se aparat za biopsiju prostate namijenjen Urološkom odsjeku Županijske bolnice Čakovec.

Vrijednost aparata za biopsiju prostate iznosi 11.200,00 kn. U slučaju da se tijekom akcije ne prikupi dovoljno financijskih sredstava, članovi Kluba oboljelih od raka prostate će pomoću donatora nastojati sakupiti potrebna financijska sredstva

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije