Predstavljen projekt uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Predstavljen projekt uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

U Informacijskom centru u Donjoj Dubravi 1. listopada održana je stručna prezentacija projekata  Obnovljivi izvori energije za “Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Totszerdahely” i Glavni projekt za “Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda” Donja Dubrava”-tehnička dokumentacija” koji se provodi od 1.srpnja 2011. do 1. listopada 2012. godine. Akronim projekta je SMART WWTPs.

U sklopu IPA programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska osmislile su ga Općina Totszerdahely iz Mađarske i Međimurske vode d.o.o. Čakovec. Pridruženi partneri projekta su Grad Prelog, te općine Kotoriba, Donja Dubrava, Sveta Marija i Donji Vidovec. Projekt sadržava izradu tehničke dokumentacije za korištenje obnovljivih izvora energije u pročišćavanju otpadnih voda i obradi mulja na “Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Totszedahely” i izradu Glavnog projekta za “Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Donja Dubrava” što je ukupno koštalo 282.840 eura.

85% potrebnih financijskih sredstava osigurano je iz IPA fonda kao bespovratna sredstva EU, a preostalih 15% su sredstva lokalnog i državnog financiranja. Na prezentaciji su bili predstavnici partnera projekta te Istvan Tišler, načelnik Totszerdahely, i mr. Josip Zorčec dipl.ing, direktor Međimurskih voda Čakovec koji su imali uvodne riječi. Davor Stanković, dipl.ing.građ. govorio je ispred tvrtke Hidroprojekt-Ing d.o.o. Zagreb koja je izrađivala glavne projekte.

On je u svom izlaganju istaknuo kako su opći ciljevi ovih projekta zaštita i razvoj krajobraza rijeke Mure stvaranjem održivog i kvalitetnog okoliša u prekograničnom području. Pored toga istaknuo je i specifične ciljeve, a oni su korištenje obnovljivih izvora energije i smanjivanje posljedica ispuštanja otpadnih voda u rijeku Muru, u površinske ili podzemne vode, očuvanje, zaštita i poboljšanje kakvoće vodnog okoliša cijelog ekosustava, usklađenost s ciljevima “Direktive o vodama i lokalnih odluka o otpadnim vodama”.

Stanković je naglasio, kako se dugoročnije očekuje bolja kvaliteta izvora pitke vode, zaštita zdravlja stanovnika koji koriste vodu iz vodocrpilišta Prelog u Međimurju i Molnari u mađarskoj Županiji Zala te veća zaštićenost flore, faune i cjelokupnog ekosustava. Rezultate projekta koristit će 4.400 stanovnika Totszerdahahelya, Becsehelya i Totszentmartona kao i stanovnici okolnih područja cijele Županije Zala i 17.506 stanovnika Donjeg Međimurja te stanovnici okolnih naselja odnosno svi stanovnici Međimurske županije.

U sklopu projekta SAMRT WWTPs sada se izrađuje Glavni projekt Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Donja Dubrava. Definirano je kako će se na uređaju u Donjoj Dubravi pročišćavati otpadne vode cjelokupnog istočnog djela Međimurja, odnosno otpadne vode iz naselja Prelog, Čehovec, Čukovec, Draškovec,Hemuševec, Oporovec, Otok, Donji Vidovec, Sveta Marija, Donji Mihaljevec, Donja Dubrava i Kotoriba. Također, rečeno je, do sada je izrađen Idejni projekt i ishođena je lokacijska dozvola.

Postupak pročišćavanja će biti pomoću aktivnog mulja s istovremenom stabilizacijom mulja sličan je konvencionalnom postupku pročišćavanja otpadnih voda. Razlika je u tome da se postupak s istovremenom stabilizacijom vodi u području endogene respiracije krivulje rasta bakterijske kulture. U toj fazi postupak zahtjeva nisko organsko opterećenje i dulje vrijeme aeracije( op. a.uvođenje kisika u otpadne vode).

U naknadnom taložniku se uklanjaju biomasa te čvrste tvari koje su suspendirane i biološkom reaktoru. Odgovarajućim dimenzioniranjem kao i oblikovanjem bioaeracijskog spremnika u postupku je omogućena nitrifikacija i denitrifikacija(uklanjanje dušika). To će biti treći stupanj pročišćavanja važeće regulative gdje će se dodatno otklanjati i fosfor, a za tu svrhu na raspolaganju će biti dva postupka, biološki i kemijski. U konkretnom slučaju pretpostavlja se da će se primjenjivati biološki postupak.

Uređaj je projektiran je kao složena građevina i bit će lociran na zasad neizgrađenoj zemljišnoj čestici blizu same ceste Kotoriba- Donji Vidovec, s time da će se do lokacije Uređaja izgraditi pristupni put. Predviđa se postepena izgradnja uređaja i to u dvije linije, svaka nazivnog kapaciteta 12.580 ES. Planirani kapacitet cjelokupnog uređaja iznosi 25.160 E8ekvivalent stanovnika) od čega na stanovništvo otpada 17.290 ES, a na industriju 7.870 ES.

Prijemnik za pročišćavanje otpadne vode će biti vodotok Rakovnica koji teče neposredno sjeverno uz planiranu lokaciju Uređaja i ulijeva se nizvodno u rijeku Muru. Na kraju skupa je rečeno kako slijedi kandidiranje projekta prema EU fondovima čija će sredstva diktirati daljnji tijek gradnje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije