CZK Čakovec: U programu Antigona, Štrumfovi, folklor i izložba

Na tribini Čakovec četvrtkom u CZK- u 4. listopada gostuje Gradsko dramsko kazalište Gavella Zagreb s predstavom Jeana Anouilha Antigona. Redatelj predstave je Aleksandar Popovski, a igraju Dijana Vidušin, Ozren Grabarić,  Ksenija Pajić, Ranko Zidarić, Amar Bukvić, Filip Šovagović i mnogi drugi.

Od mnogobrojnih varijacija priče o “Antigoni”bez sumnje je najpoznatija ona Sofoklova, no po svojim teatarskim dometima primiče joj se, i istodobno reagira na nju, Anouilhova. Prvak europskog modernog teatra u svom se dramskom stvaralaštvu uvelike nadovezivao na grčke tragičare, uspijevajući ispisati tekstove koji nam se danas ukazuju i kao suvremena verzija klasične tragedije, i kao njen komentar.

Tako je i s “Antigonom”, u kojoj Kor izgovara rečenice poput «Opruga je napeta. Dalje će se sve odvijati samo od sebe. To je ono što je tako ugodno u tragediji…», osiguravajući svojevrsni okvir za kazalište u kazalištu, za prikazivanje koje se ne pravi da nije prikazivanje, već to, naprotiv, potencira. A upravo je to prostor koji ponajviše zanima makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog, koji posljednijih godina podjednako režira u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj, ali i dalje, u Austriji i Turskoj.

U kazalištu «Gavella» Popovski je dosad postavio Shakespeareov «San Ivanjske noći», višestruko nagrađivan i već godinama uspješno igran, te Ibsenovog «Peera Gynta», a s Anoulihovom će «Antigonom» pokušati krenuti još dalje u propitivanje mogućnosti, značenja i komunikativnosti klasičnog teatra danas, kad sasvim sigurno živimo i mnoge od dvojbi koje Antigona, Kreont, Izmena, Hemon ili Dadilja iznose u svojim replikama, kroz svoje vječne sukobe…Predstava započinje u 20 sati.

U nedjelju, 7. listopada animirani film Štrumfovi

U nedjelju, 7. listopada u sklopu Dječje tribine možete pogledati obiteljski animirani film sinkroniziran na hrvatski jezik The Smurfs – Štrumfovi. Svoje plave male simpatične likove i njihove zgode i nezgode pogledajte od 16 sati. Snimljeni prema izrazito popularnoj, istoimenoj animiranoj seriji iz 80-tih, Štrumfovi tako dolaze i na velike ekrane.


19. Susret hrvatskih folklornih ansambala

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice HKUU Međimurske županija u subotu, 6. i nedjelju, 7. listopada u Čakovcu se održava 19. Susret hrvatskih folklornih ansambala. Program u dvorani Centra za kulturu u subotu započinje od 17, a u nedjelju od 11 sati.

Suorganizatori su Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP i KUD Kaštel Pribislavec, dok su pokrovitelji Ministarstvo kulture RH, Međimurska županija i Grad Čakovec. Susret folklornih ansambala vrhunac je višemjesečnog rada i održanih županijskih smotri diljem Hrvatske kao i jedinstvena prilika da se jednom godišnje, na jednom mjestu, vidi ono najbolje što se događalo u koreografiranom fokloru  na razini države.

Program će se odvijati u dva dana, a započinjat će svečanim mimohodom po užem centru Čakovca.

Program:
Subota, 6.10.2012.  u 17 sati

KUU “Cernik”, Cernik
KUD “Sesvetska sela”, Sesvetska sela
FA “Zdenac”, Garešnica
FA “Petrinjčica”, Petrinja
KUU SS “Nedelišće”, Nedelišće
AFS “Ozara”, Kranj (Slovenija)
KUD “Metković”, Metković

Nedjelja, 7.10.2012.  u 11 sati
KUD “Brodosplit”, Split
FA “Matija Gubec”, Karlovac
OSS “Prekopakra”, Prekopakra
CTK “Varaždin”, Varaždin
KUD “Petar Preradović”, Đurđevac
OSS “Buševec”, Buševec
KUD “Đurmanec”, Đurmanec
KUD “Dika”, Slatina

Stručno povjerenstvo odabrat će najuspješniji ansambl koji će nastupiti na 2. razglednici Hrvatskog sabora kulture 28.10.2012. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Predvorje Centra za kulturu Čakovec – tijekom listopada

Fotografije europskog nogometnog prvenstva

Kaže se da «slika govori više od 1000 riječi» stoga vam predstavljaju neke od mnogobrojnih zanimljivih fotografija iz Poljske s pojedinih utakmica i događaja ovogodišnjeg Europskog nogometnog prvenstva. Autor svih fotografija je Mariusz Ciszewski

Izložba je organizirana u suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu. Poštovana publiko, dragi ljubitelji likovne umjetnosti, ukoliko želite primati pozivnice za otvorenje izložbi, mole vas da svoju adresu pošaljete na njihov email: propaganda@czk-cakovec.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije