Zlatan Avar: Svi Međimurci će imati televizijski signal!

Utrka za glavnog ravnatelja HRT-a sve se više zahuktava. Na natječaj za prvog čovjeka na Prisavlju javilo se osmero kandidata. Spominju se neka dobro poznata imena, među kojima Goran Radman, koji se navodno već oprostio s funkcije dekana na VERN-u, bivši glavni urednik Hrvatskog radija Duško Radić, bivši urednik Zabavnog programa RTL-a Saša Runjić

Izabrati pravu osobu koja će na čelu HRT-a biti u narednih pet godina, čini se, neće biti lako, a po novom zakonu o HRT-u, ravnatelja HRT- a mora imenovati Sabor RH. Uz spomenuta imena, kao ozbiljan kandidat i konkurent u medijima se sve više spominje Varaždinac Zlatan Avar koji na HRT- u radi 11 godina kao rukovoditelj odjela informacijski sustavi. 

Rođen je 1974. godine u Varaždinu, gdje i danas živi. Diplomirao je na Fakultetu organizacije i informatike, a svakodnevno putuje na posao u Zagreb. Avarova kandidatura bila nam je povod za kraći razgovor.

eMedjimurje.hr: Kada i zašto ste  se odlučili kandidirati za glavnog ravnatelja naše najveće medijske kuće i kakav je Vaš program?

– O kandidaturi za glavnog ravnatelja počeo sam razmišljati već 2007. godine, no čekao sam pravi trenutak. Zbivanja na HRT-u u protekle tri godine te podrška mojih kolega bili su dodatna motivacija za kandidaturu. U svom programu odbrao sam konzervativni pristup u rješavanju nagomilanih problema.

Fokus je stavljen na projekte koji se mogu realizirati u jednom mandatu. Jedan od najvažnijih projekata je digitalizacija arhivske građe HRT-a koja je definirana kao nacionalno blago. Na taj način se vrlo vrijedan sadržaj stavlja na raspolaganje javnosti čime HRT ispunjava svoju javnu funkciju.

eMedjimurje.hr: Jedanaest godina radite na HRT-u. Kakva je tamo trenutna situacija i što prema Vašem mišljenju treba hitno mijenjati?

– Sam HRT je vrlo složeni poslovni i organizacijski sustav. Neki vole reći da na HRT-u vlada kaos, no u stvari se radi o organizacijskim problemima čiji uzroci leže u nedovoljno definiranim poslovnim procedurama i odgovornostima.

Potrebno je napraviti kvalitetan reinženjering poslovnih procesa kako bi se stvorila efikasnija organizacija. U financijskom aspektu HRT je stabilan poslovni sustav, no postoje neriješeni problemi iz prošlosti sa kojima se treba uhvatiti u koštac.

eMedjimujre.hr: Stalno se priča kako ima previše zaposlenih. Što će se dogoditi sa zaposlenicima. Jamčite im posao ili će biti potrebna otpuštanja?

– Moram napomenuti da na HRT-u postoji mnogo kvalitetnih zaposlenika bez kojih HRT u zadnjih nekoliko godina ne bi bio u stanju ostvariti svoju javnu funkciju. Napominjem da nisam pobornik nekontroliranog otpuštanja i toga neće biti.

Ljudski potencijal kojim HRT raspolaže je njegova najveća vrijednost. U trenutnoj gospodarskoj situaciji HRT, kao i druga javna poduzeća, ima moralnu obavezu da sačuva svako radno mjesto.

eMedjimurje.hr: Vjerujem da ste dobro upoznati s problemom koji muči Međimurce. Radi se o slaboj, ili gotovo nikakvoj dostupnosti signala, posebice u gornjem dijelu Međimurja. Dali je dugogodišnji problem moguće riješiti i na koji način?

– Da, upoznat sam sa problemom koji muči Međimurce. Radi se o područjima (tzv. analogni otoci) koji nisu pokriveni digitalnim signalom a postoje na području cijele RH. Rješenje problema nalazi se u domeni tvrtke Odašiljači i veze.

Ovdje se radi o rješenju koje će se protezati kroz dulji vremenski period. Osobno sam pristaša mnogo bržeg rješenja. Ukoliko ću biti u mogućnosti rješavati taj problem tada će pretplatnik koji posjeduje satelitsku antenu i prijamnik dobiti satelitsku karticu za prijem programa. Ukoliko pretplatnik nema satelitsku antenu i prijamnik, razmotrit ću mogućnost da uz satelitsku karticu dobije satelitsku antenu i prijamnik.

Možda će mnogi reći da sam odabrao populističko rješenje, ali mišljenja sam da HRT u ovom slučaju mora preuzeti aktivnu ulogu u rješavanju problema. Osobno ću maksimalno poticati rješavanje problema nepokrivenosti digitalnim TV signalom u razgovorima sa tvrtkom Odašiljači i veze.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije