Vijesti / Društvo
Društvo
Korak bliže konačnom ostvarenju projekta mosta Murakerestur - Kotoriba za cestovni promet
Međimurska županija

EGTS Regija Mura

Korak bliže konačnom ostvarenju projekta mosta Murakerestur - Kotoriba za cestovni promet

U Pustari (Semjenhaza) u Mađarskoj, 8. studenoga 2018. održan je Forum hrvatsko-mađarske suradnje i razvoja projekata te su načelnici pograničnih hrvatskih i mađarskih općina udruženih u EGTS Regija Mura potpisali Izjavu o namjeri obnove mosta na rijeci Muri između Kotoribe i Murakerestura, projekta započetog još davne 1968. godine.

Forumu su nazočili Péter Cseresnyés, parlamentarni zastupnik i državni tajnik u Ministarstvu inovacija i tehnologije, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Jozsef Magyyar, ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Budimpešti Ivan Bušić, pomoćnik ministra, graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske Zdravko Vukić, dopredsjednik županije Zala Csaba Bene, predsjednik HDS-a Ivan Gugan i predsjednik EGTS-a Regija Mura, ujedno i načelnik Općine Goričan Mario Moharić.

Ispred Međimurske županije nazočio je zamjenik župana Josip Grivec koji je pozdravio skup kazavši: “Dobra suradnja započeta devedesetih uspješno je nastavljena, a kruna je osnivanje ove grupacije. Međimurska županija je prepoznala kvalitetu EGTS-a Regija Mura te se i sama učlanila. U okviru svojih nadležnosti promovirat će i podupirati realizaciju projekata EGTS-a.” Posebno je istaknuo važnost uređenja mosta Murakerestur - Kotoriba za cestovni promet zbog što boljeg protoka ljudi i roba te izrazio nadu da će projekt započet još davne 1968. godine, biti ostvaren upravo kroz EGTS Regija Mura.

U drugom dijelu Foruma raspravljalo se o unapređenju odnosa te najznačajnijim područjima suradnje hrvatskih i mađarskih pograničnih općina i gradova. O mogućnostima unapređenja poslovnih kontakata Međimurja i Južne Zale govorila je uz niz podataka ističući dobre potencijale na svim područjima Dr. Nóra Baranyai – Hegedüsdocentica, zamjenica dekana Fakulteta Pannon iz Kaniže.

O unapređenju poslovnih veza između malih i srednjih poduzetnika Međimurske i županije Zala navodeći sudjelovanje i realizaciju brojnih projekata, prezentaciju je održala ravnateljica REDEA-e iz Čakovca Ana Kralj. Viziju daljnjeg djelovanja i budućnost Mura Regija EGTS-a uz brojne statističke pokazatelje te realne potencijale prezentirao je ravnatelj projektiranja Mátyás Jaschitz.

Usklađivanje turističkih priredaba i manifestacija na području rijeke Mure i Drave, naglasivši potrebu bolje suradnje i promocije brojnih turističkih događanja prezentirao je Rudi Grula, voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije, koji je predložio potrebu omogućavanja prometovanja autobusa starim prijelazom u Goričanu.

Sudionici Foruma zaključili su da su susreti poput ovoga neophodni za daljnje unapređenje odnosa naselja i općina u pograničnom prostoru, ali i čitave regije uz rijeke Muru i Dravu. Kroz EGTS Regija Mura ostvareni su brojni projekti proteklih godina, a suradnja će biti nastavljena i u novom pozivu INTERREG- a, prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska koji se očekuje početkom 2019. godine.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!