U Nedelišću obilježen Svjetski dan prve pomoći

U Nedelišću obilježen Svjetski dan prve pomoći

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec obilježilo je Svjetski dan prve pomoći i to u Nedelišću kod tamošnje Osnovne škole.

U subotu, 8. rujna u vremenu od 9 do 12 sati djelatnici i aktivisti Gradskog društva Crvenog križa Čakovec besplatno su mjerili krvni tlak i šećer u krvi, za djecu je bila organizirana likovna radionica, prikazana je vježba pružanja prve pomoći unesrećenima u prometnoj nezgodi i dijeljen propagandni materijal Crvenoga križa, časopisi, učenički pribor, baloni i slično.

No, mjerenju je pristupilo malo osoba. Začuđuje taj podatak, da usprkos velikoj razini oglašavanja u lokalnim medijima, brojnim plakatima i lecima, jedno od najvećih međimurskih mjesta nije sudjelovalo u ovoj akciji. Zna se da iz tog mjesta ima veliki broj dobrovoljnih davaoca krvi, da iz OŠ Nedelišće redovitu daju ekipu podmlatka Crvenoga križa i da više godina postoji zahtjev da se u ovom mjestu obilježi ovako značajan datum.

Ali to nije utjecalo na visoku razinu organizacije od strane GDCK Čakovec. Na mjerenju tlaka radile su Alenka i Miroslava Novak, na mjerenju šećera Katarina Matulin. Na promociji su radile Sanja Goleš i Dubravka Novak. Opće zdravstveno stanje (tjelesnu masu, mišićnu masu, masnoće, vodu…) mjerile su djelatnice tvrtke Vellnes savjetnici – Studio Emanuela iz Novog Sela Rok: Marija Vuk, Antonija Bedić i Željka Košir.

Tijekom obilježavanja organizirana je likovna radionica na kojoj su sudjelovali učenici 6.a i 8.abc razreda Ivor Trojnar, Jošua Smrtić, Kaleb Smrtić, Dora Vibovec, Ivana Cikać, Dijana Srnec, Ana- Marija Bajzek, Ana – Marija Novak i Tena Marčec.

Sve je pratila delegacija GDCK Čakovec koju su činili predsjednik GDCK Čakovec Mladen Valkaj, ravnateljica Nada Špoljarić, dopredsjednici GDCK Nikola Dragosavac i Antun Halić, članovi Upravnog i Nadzornog odbora Drago dr. Starčević i Dušan Lapov, zastupnik Skupštine Županijskog Crvenog križa Međimurske županije za Skupštinu HCK Zagreb dipl. učitelj Ivan Barić, djelatnik Željko Kamenar, volonter Stjepan Gregorinčić i najmlađa volonterka Karla Zanjko.

Prezentaciju same prve pomoći upriličila je 4-plasirana ekipa ovogodišnjeg županijskog natjecanja prve pomoći ekipa Osnovne škole Nedelišće koje je pripremila med. sestra Alenka Novak, a tijekom vježbe vodila dr. Gabriele Turk.

Osnove prve pomoći unesrećenima u prometnoj nesreći prikazala je ekipa u sastavu: vođa ekipe Dora Preložnjak i članice Karla Fekonja, Aleksandra Toplek, Martina Ljubić i Rea Mikulan, a “povrijeđeni” su bili učenici tamošnje škole Fran Vibovec, Helena Mikec i Ramona Posavec.

Maskiranje je odradila volonterka GDCK, specijalist za realističan prikaz ozljeda Tanja Kamenar. Svoje učenike podržali su ravnatelj OŠ Nedelišće prof. Ivica Paić i učitelj tehničke kulture Sandro Balašković.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije