Vijesti / Društvo
Društvo
VARAŽDINSKA BISKUPIJA o krivnji urušavanja crkve u Svetom Jurju na Bregu

VARAŽDINSKA BISKUPIJA o krivnji urušavanja crkve u Svetom Jurju na Bregu

U ponedjeljak, 6. lipnja 2018. pisali smo o 10. obljetnici urušavanja tornja, zvonika i 2/3 lađe župne crkve u Svetom Jurju na Bregu. U svezi ovog nezapamćenog incidenta i zloćina nad vjerskom, kulturnom i povijesmom građevinom, pitali smo monsinjora Josipa Mrzljaka, biskupa Varaždinsk biskupije.

A pitali smo biskupa, je li itko odgovarao i odgovorio, bio procesuiran i na kraju odgovarao, bio osuđen ili oslobođen odgovornosti. Iz Ureda varaždinskog biskupa dobili smo odgovor koji glasi: - ‘Kazneni postupak u slučaju rušenja župne crkve u Svetom Jurju na Bregu, vodi se po službenoj dužnosti od strane Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu i budući da je postupak još u tijeku, Varaždinska biskupija - Župa Sveti Juraj na Bregu u svojstvu oštećenika isti postupak ne može komentirati do pravomoćne sudske odluke’.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz ovog odgovora jasno je naznačeno gdje je stalo i samo je pitanje zbog koga ili čega ODO Čakovec već 10 godina nije riješilo ovaj postupak, odnosno kaznenu prijavu? Jer, poznato nam je kako upravo ovo ODO- mnogo puta gotovo ekspresno procesuira i osudi ljude za mnogo manja kaznena djela (sruše prometni znak, oštete branik, ogradu...).

Uistinu, ne treba biti ekspert da se vidi i utvrdi kako je 10 godišnja šutnje, prikrivanje nekog vrlo utjecajnog lika koji je beskurpolozno i bahato 'okopao' crkvu koja se potom srušila. Jesu li biskupija i župa trebale požurivati postupak, ostaje kao pitanje.

Ako jesu, onda je pitanje još snažnije. Tko je taj koji štiti rušitelja barokne, lijepe i velike katoličke crkve? Osim barbarskog čina, u pitanju su veliki novci, pojedinaca, biskupije, župe i donatora. I to ne mali iznos!

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci