ZDRAVA PREHRANA

IZA VRTIĆKOG LONCA Vrtić Fijolica među rijetkima u Hrvatskoj s prestižnim certifikatom

Dječji vrtić Fiolica iz Preloga dobio je certifikat Healthy Meal Standard, a ravnateljica Kristina Posavec i kuharice otkrile su kako su unaprijedili prehranu djece.

Dječji vrtić Dječji vrtić Fijolica iz Preloga napravio je veliki iskorak u području prehrane djece postavši prva predškolska ustanova u Međimurskoj županiji i tek treća u Hrvatskoj koja je stekla međunarodno priznati certifikat Healthy Meal Standard.

Ravnateljica vrtića Kristina Posavec istaknula je kako Fijolica danas djeluje na tri lokacije. Kako je naglasila: “Dječji vrtić Fijolica ima tri objekta – centralni objekt u Prelogu te područne odjele u Cirkovljanu i Draškovcu. Trenutno imamo 15 odgojno-obrazovnih skupina i oko 280 djece.”

Posebno je naglasila važnost predstavljanja novih prehrambenih navika: “Danas imamo posebnu čast prezentirati naše zdrave prehrambene navike i upoznati javnost s našim divnim, marljivim kuharicama koje su se entuzijastično prihvatile novih izazova.”

Certifikat Healthy Meal Standard, kako je pojasnila, donosi jasne smjernice za kuhinjsko osoblje, ali i sigurnost za djecu. “Certifikat osigurava raznoliku, kvalitetnu i zdravu prehranu prilagođenu dječjim potrebama. Svaki obrok pažljivo se planira i priprema uz odabir svježih, kvalitetnih i nutritivno uravnoteženih namirnica”, rekla je Posavec, dodajući kako je to veliko priznanje za cijeli kolektiv, a osobito za kuharice i odgojitelje.

Govoreći o samom standardu, ravnateljica je naglasila: “Healthy Meal Standard označava međunarodni sustav upravljanja kategorijama prehrane. Razlika u odnosu na prethodne navike je u uravnoteženoj prehrani, redovitoj suradnji s nutricionistima i uvođenju novih receptura.” Prvi koraci, kako je pojasnila, bili su provjera sigurnosno-zdravstvenih uvjeta kuhinje te izrada i prikupljanje novih recepata.

Poseban naglasak stavljen je i na promjene u jelovniku. “Veliki cilj bio nam je izbaciti eurokrem, hrenovke i brzu hranu. Nastojali smo uvesti nove recepture sa svježim namirnicama koje će biti primamljive djeci i imati zanimljive nazive, kako bismo ih lakše motivirali da isprobavaju nove okuse”, istaknula je ravnateljica.

U projekt su s velikim entuzijazmom uključene i kuharice. Marina Božek, koja u vrtiću radi sedam godina, rekla je: “Jako je lijepo raditi s dječicom, posao je zahtjevan, ali ispunjava.” Njezina kolegica Marina Sraka, koja u Fijolici radi već 16 godina, istaknula je: “Jako mi je lijepo raditi s djecom i uživam u tom poslu.” Nikolina Belić dodala je kako joj je rad s djecom iznimno drag: “S djecom je odlično raditi, stvarno uživam u ovom poslu.”

Govoreći o promjenama u kuhinji, kuharice su istaknule da danas koriste znatno više domaćih namirnica. “Imali smo već puno vlastitih recepata, a s ovim standardom dobili smo još mnogo novih. Radi se isključivo na zdravoj bazi, koriste se namirnice s domaćih OPG-ova, nema industrijske hrane – sve je domaće”, poručile su.

Ravnateljica Posavec posebno je istaknula i kontinučno stručno usavršavanje: “Redovite edukacije naših kuharica iznimno su važne. Među posljednjima bila je edukacija s poznatim kuharom Zoranom Delićom, ostvarena u suradnji s nutricionisticom Dijana Gluhak-Spajić.”

Zaključno je poručila kako u Fijolici s puno pažnje biraju svježe, domaće namirnice: “Vjerujemo da zdrava, prirodna hrana doprinosi sretnom i zdravom djetinjstvu te djeci prenosi vrijednosti brige o zdravlju i poštovanja prema domaćem radu.”

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije