Čakovčanka Tamara Laptoš bit će prva žena na čelu USKOK-a?

Prelaskom Dinka Cvitana na dužnost Glavnog državnog odvjetnika ostat će upražnjeno mjesto ravnatelja Uskoka, a na čelo toga tužiteljstva specijalziranog za organizirani kriminal i korupciju prvi put od njegova osnutka, neslužbeno doznajemo, doći će žena.

To će, po informacijama portala Jutarnji.hr biti tužiteljica Tamara Laptoš iz Čakovca. Novog ravnatelja ili ravnateljicu Uskoka imenuje Glavni državni odvjetnik i to uz prethodno pribavljeno mišljenje ministra pravosuđa i državno – odvjetničkog kolegija. Dinko Cvitan, podrži li ga Sabor za Glavnog državnog odvjetnika, ubrzo nakon toga imenovat će svog nasljednika ili nasljednicu na čelu Uskoka.

Prema Zakonu o Uskoku, na čelo Uskoka može biti imenovan bilo koji od dvadesetak zamjenika Glavnog državnog odvjetnika, ( a među njima će, odluči li ostati u DORH-u biti i Mladen Bajić), bilo koji od županijskih državnih odvjetnika ili njihovih zamjenika, te drugi pravnik koji ima osam godina iskustva na poslovima borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. Na Cvitanovo mjesto može doći i netko do tridesetak uskočkih tužitelja.

Neslužbeno međutim doznajemo da će na čelo Uskoka, Dinko Cvitan, nakon što ga Sabor potvrdi za Glavnog državnog odvjetnika imenovati svoju sadašnju prvu zamjenicu, Tamara Laptoš. Ona je uz još nekoliko imena spominjana i kao kandidatkinja za nasljednicu Mladena Bajića, piše Jutarnji.hr.

Zanimljivo je da od ukupno tridesetak tužitelja Uskoka, čak 75 posto čine žene. Žene su u hrvatskim pravosudnim tijelima znatno zastupljenije na nižestupanjskim pravosudnim tijelima: općinskim državnim odvjetništvima i općinskim sudovima, a broj im se smanjuje prema vrhu pravosudne piramide. Uskok kao specijalizirani i visokopozicionirani odjel DORH-a u tome je smislu u hrvatskim okolnostima iznimka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije