B. Šalamon: Neodgovorno je Čakovec etiketirati kao smradograd

B. Šalamon: Neodgovorno je Čakovec etiketirati kao smradograd

Još jedno pitanje pristiglo je putem rubrike Pitanja i odgovori međimurskog internetskog portala www.emedjimurje.hr. Primili smo pitanje čitatelja vezano uz odvoz otpada na području Grada Čakovca. Pitanje nezadovoljnog čitatelja prenosimo u cijelosti, a odgovorio nam je poslao gradonačelnik Grada Čakovca Branko Šalamon.


Pitanje:

Ne baš tako davno otpad je na području Grada Čakovca odvožen dva puta tjedno. Prije koju godinu netko je odlučio da se to smanji na jednom tjedno. UNATOČ UREDNOM RAZVRSTAVANJU, već to nije bilo normalno jer se kanta kod brojnijih obitelji napuni za dva do tri dana. Prije nekoliko mjeseci, domaćinstva na području Grada Čakovca dobila su još jednu kantu za bio otpad i to podržavam.

Međutim, učestalost odvožnje nerazvrstanog otpada (sve ono što nije papir, staklo, metal, tetra-pak, plastika i bio otpad), dodatno se prepolovila te sada ČAKOM odvozi nerazvrstani otpad i bio otpad samo po jednom u dva tjedna (naizmjence). Ne ulazeći u problematiku količine otpada, pitam se da li je to prihvatljivo za zdravlje i kvalitetu zraka i života u Gradu? Naime, te kante koje u našim dvorištima stoje nepokupljene dva tjedna(!), strahovito smrde unatoč toga što ih često peremo, a i cijeli Grad zapravo manje ili više smrdi po otpadu.

Ljudi u ČAKOM-u su ljubazni i naravno da trebaju gledati na ekonomsku računicu, ali mislim da nije u redu da živimo u Smradogradu. Dakle, moja pitanja glase:

1. Da li je postojeća situacija u Čakovcu u skladu sa sanitarnim i drugim relevantnim propisima?

2. Tko je u gradskim političkim strukturama odobrio odvožnju otpada jednom u dva tjedna?

Odgovor gradonačelnika Branka Šalamona:

Sve informacije o načinu odvoza otpada stoje na Internet stranicama Grada Čakovca Igkp Čakom d.o.o. Čakovec, dok Odluke o načinu sakupljanja otpada donosi Gradsko vijeće. Na području Grada Čakovca i općina koje koriste usluge GKP Čakom vrši se odvoz jednom tjedno ili dva puta mjesečno, ovisno o željama i potrebama građana.

Način zbrinjavanja otpada na području Grada je u samom vrhu u Republici Hrvatskoj. Selektiranje i drugi oblici skupljanja otpada omogućuju da građani svoje potrebe mogu zadovoljiti kvalitetno. Ja osobno sada nemam informaciju o sakupljanju otpada dva puta tjedno, ali taj oblik zbrinjavanja otpada već dugo ne funkcionira.

Grubo etiketiranje o stanju u Čakovcu kao “smradogradu” je neodgovorno pretjerivanje. Održavanje kanti koje čitatelj spominje jedan je od faktora za ispravnost posuda, ali smrad koji je zaista nemoguć u ovim danima.

Odgovori na konkretna pitanja:

1. Da, situacija sa sakupljanjem otpada po ovom režimu je u skladu sa sanitarnim i ostalim propisima. Ovdje također moram istaknuti, da je cijena važan faktor oko načina i broja obilazaka domaćinstava radi odvoza kućnog otpada.

Osim postavljanja pitanja molio bi, da građanin koji je zainteresiran da aktivno radi na poboljšanju kvalitete življenja u Gradu dođe i s prijedlozima kako i što učiniti. Ja kao gradonačelnik i djelatnici GKP Čakom d.o.o. rado ćemo razmotriti sve nove ideje.

2. Odluku o načinu odvoza naizmjenično donijelo je Gradsko vijeće i u formiranju Odluke i samom donošenju presudnu ulogu nije imala ni jedna politička organizacija ili stranka, već je to rezultat pilot projekta koji se pokazao kao koristan, ekonomski isplativ, ekološki dobar i organizacijski provediv.

Gradonačelnik Branko Šalamon ovim putem poziva čitatelje na daljnju raspravu i suradnju oko pitanja od interesa za građane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije