Škole za sada ne posreduju pri zapošljavanju učenika

Međimurski internetski portal www.emedjimurje.hr pokrenuo je rubriku Pitanja i odgovori. Putem ove rubrike primili smo pitanje ogorčenih roditelja i djece vezano uz mogućnost  zapošljavanja učenika. Pitanje smo proslijedili u Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije. Pitanje čitatelja prenosimo u cijelosti, a odgovor nam je poslala pročelnica spomenutog odjela mr. sc. Sonja Tošić – Grlač

Pitanje:

Zašto niti jedna srednja škola s područja Međimurske žuanije nije zatražila odobrenje  za posredovanje pri sezonskom zapošljavanju srednjoškolaca /maloljetnika/! Srednjoškolci s područja naše županije time su zakinuti jer se ove godine zbog promjene regulative ne mogu učlanjivati u učeničke servise u drugim susjednim županijama, a u kojima takvi servisi postoje – Koprivnica, Varžadin, itd.

Time jednostavno nemaju legalnu mogućnost za sezonski rad! Tko je trebao pokrenuti postupak: Županija ili škole i zbog čega nije. Srednjoškolci s područja naše županije su zbog toga u neravnopravnom položaju, a pouzdano znamo da postoji veliki interes za rad kroz ljetne praznike!

Čija je odgovornost zbog ovog propusta, zbog čega u Županiji postoji Odjel za obrazovanje, sport i kulturu, a to nije uspio riješiti, nego je tek sad nakon velikog broja upita roditelja navodno pokrenuta inicijativa za otvaranje učeničkog servisa čija će procedura naravno potrajati. Naravno proći će i ljetni praznici, a naši srednjoškolci će ostati zakinuti!

Pitamo se kakvu im to poruku šaljemo kad i onda dok žele učiniti nešto dobro, kako za sebe tako i za  društvo u kojem žive to ne mogu zbog nečije aljkavosti ili ne znamo zbog čega već, stoji u pitanju koje smo primili koje potpisuju ogorčeni roditelji i djeca.

U odgovoru iz Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije piše:   

Posredovanje pri zapošljavanju redovnih učenika srednjih škola u Hrvatskoj je uređeno zakonom i podzakonskim aktima koji učenike štite od zapošljavanja na poslovima koji bi mogli ugroziti njihovo zdravlje i razvoj. Za zapošljavanje učenika mogu se registrirati samo srednjoškolske ustanove i to uz ispunjavanje niza uvjeta među kojima su i suglasnosti nadležnih ministarstava.

Poslodavci koji imaju namjeru zaposliti učenike to mogu učiniti samo posredovanjem srednjoškolskih ustanova u kojima se učenici redovito školuju. Svoju potrebu za radom učenika poslodavci prijavljuju školama i s njima ugovaraju uvjete, a škole su dužne voditi računa o ispunjavanju svih elemenata sklopljenog ugovora jer je njihova obveza da zaštite zdravlje i interese učenika pri čijem su zapošljavanju posredovale.

Ni jedna od srednjoškolskih ustanova u Međimurskoj županiji nije registrirana i nema suglasnost za posredovanje pri zapošljavanju učenika niti je s kojom drugom srednjoškolskom ustanovom sklopila ugovor o posredovanju pri zapošljavanju svojih učenika. Također se srednjim školama nije obratio ni jedan poslodavac sa zahtjevom ili ponudom za zapošljavanje učenika, jedino se Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije javilo nekoliko roditelja.

Upravni odjel nastojao je potaknuti škole da urede djelatnost posredovanja pri zapošljavanju svojih učenika pa je dogovoreno da te poslove za sve srednje škole u Međimurskoj županiji obavlja Srednja škola Prelog koja će u najkraćem mogućem vremenu ispuniti sve uvjete i registrirati se za posredovanje pri zapošljavanju učenika. To je ujedno i sve što je Upravni odjel mogao učiniti budući da su nadležnosti županije u srednjem školstvu uglavnom vezane za osiguravanje materijalnih i financijskih uvjeta za rad škola.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije