TICM Znanstveno predavanje Dine Bekteševića na temu meteora

U mjesecu u kojem Suze sv. Lovre zaljubljenicima u astronomiju po običaju priređuju prave nebeske spektakle, Astronomsko društvo VEGA, u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje (TICM) te uz podršku Grada Čakovca, organizira besplatno znanstveno-popularno predavanje na temu ‘Meteori: Otkud dolaze, kol’ko ih ima – zakaj nas to briga?

Predavanje će se održati u četvrtak, 31. kolovoza s početkom u 19 sati u multimedijalnoj dvorani TICM-a (kompleks bivše vojarne u Čakovcu, Bana J. Jelačića 22b).

Meteori ili zvijezde padalice, dijelovi nebeskih tijela koji padajući kroz atmosferu za sobom ostavljaju svijetleći trag, predmet su dugogodišnjeg istraživanja predavača Dine Bekteševića koji će na zanimljiv i pristupačan način podijeliti svoje bogato znanje o njihovom porijeklu i sastavu. Prezentirat će i načine samostalnog promatranja meteora kao i mogućnosti sudjelovanja u radu Svjetske meteorske organizacije (International Meteor Organization – IMO).

Dino Bektešević na splitskom je PMF-u diplomirao astrofiziku na temu detekcije meteora. Rođeni je Čakovčanin, koji trenutno živi u Maloj Subotici, no uskoro odlazi na doktorat na University of Washington u SAD-u gdje će dati svoj stručan doprinos u realizaciji projekta primjene LSST (Large Synoptic Survey Telescope) teleskopa vrijednog milijardu dolara.

Bektešević je (su)autor niza znanstvenih radova te kreator metode za detekciju meteora na velikim teleskopima koji pretražuju nebo, putem koje je moguće opaziti i objekte promjera manjeg od metra. Ovo predavanje je odlična prilika da saznate više o rezultatima njegovih istraživanja kao i o trenutnim dostignućima u području proučavanja meteora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije