VEDRANA RADMANIĆ unaprijeđuje ruralni razvoj Međimurja

Vedrana Radmanić iz Donje Dubrave (rodom iz Gornjeg Hrašćana) je magistra geografije i trenutna voditeljica sve prepoznatljivije Lokalne akcijske grupe Međimurski bregi i doli. Studentski uspjesi i predani rad doveli su je do njezinog idealnog radnog mjesta, a dinamika kojom je okružena u radu na ruralnom i gospodarskom razvoju svog zavičaja ono je što začinjava svaki njezin radni dan.

Pohvala PMF-a

Vedrana je nakon završenog općeg smjera u čakovečkoj Gimnaziji Josipa Slavenskog upisala željeni istraživački studij geografije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te na istom odsjeku diplomirala Prostorno planiranje i regionalni razvoj. Predano je rješavala zahtjevne studentske obaveze, što je prepoznao i Fakultet pa je pred sam kraj studija stiglo i iznimno priznanje.

– U travnju 2010. primila sam pohvalnicu Fakultetskog vijeća PMF-a za izuzetan uspjeh u studiju kao student s najboljim prosjekom ocjena na smjeru. To me prilično iznenadilo jer je pohvalnica stigla pri samom kraju studiranja kada sam razmišljala samo kako što prije dati sve ispite, a ne o ocjenama, no one su nekako dolazile same od sebe – prisjeća se Vedrana.

Kada se danas osvrne na svoj put od stjecanja diplome do sadašnjeg radnog mjesta, kako sama kaže, sve se posložilo baš onako kako treba. Netom nakon studija je stekla vrijedno terensko iskustvo radeći na provedbi popisa stanovništa 2011. godine, a potom se kao i brojni mladi visokoobrazovani Hrvati uputila na stručno osposobljvanje bez zasnivanja radnog odnosa i to u Upravni odjel za prostorno uređenje Grada Čakovca.

Nakon polaganja stručnog državnog ispita iz područja prostornog uređenja približila se svome današnjem radnom mjestu.

– Kada je osnovan LAG, dobila sam posao voditeljice na pola radnog vremena, ali paralelno i stručne suradnice Turističke zajednice Općine Nedelišće, također na pola radnog vremena. U dvije slične, a opet potpuno različite organizacije sam istovremeno radila pune dvije godine, što je bilo vrijedno i jedinstveno iskustvo rada u turizmu i ruralnom razvoju. Zbog sve više aktivnosti i širenja djelokruga LAG-a, 2015. godine sam prešla u LAG na puno radno vrijeme – govori nam Vedrana.

Međimurje kao jedinstven primjer ruralnog razvoja

Radeći u ustanovi koja potiče razvojne inicijative i ruralni održivi razvoj i sama se bezbroj puta uvjerila u to da se Međimurje s razlogom u medijima navodi kao idealni primjer gospodarskog i ruralnog razvoja.

– Međimurje je kompaktni ruralni prostor s manjim urbanim središtima, prepun neiskorištenih potencijala kojih je svjesna samo mala grupa Međimuraca. Vjerujem da su projekti i razvojne inicijative zbog kojih Međimurje u medijima dobiva takav opis samo mali dio onoga po čemu smo “napredniji”, samo što nikad nismo bili dovoljno zastupljeni u medijskom prostoru ili se kod nas previše toga podrazumjeva kao standard. Pritom mislim na infrastrukturnu opremljenost, relativno razvijeno manje i srednje poduzetništvo, dostatnu društvenu infrastrukturu i slično – ističe Vedrana.

Nju i njezine suradnike također iznimno vesele povratne informacije o Međimurju koje dobivaju tijekom organiziranja studijskih putovanja, edukacija i radionica, a prije točno godinu dana LAG je bio domaćin Drugog Hrvatskog ruralnog parlamenta.

– Dobivamo izuzetno pozitivne kritike što nas je u početku iznenađivalo, a s vremenom smo i sami postali svjesni da živimo u regiji koja je po mnogo čemu primjer dobre prakse. Suradnja svih lokalnih zajednica, formiranje zajedničkih razvojnih ciljeva i u konačnici zajednički projekti, ključni su za daljnji uravnotežen razvoj Međimurja, ali to je nešto na čemu se mora sustavno raditi još jako puno i dugo. Temelji suradnje su postavljeni, a LAG-ovi su jedan od oblika koji trenutno možda najbolje povezuju lokalne zajednice na nekom području i potiču suradnju svih interesnih skupina – kaže LAG-ova voditeljica.

Ujedno napominje da su LAG-ovi u Hrvatskoj, gledajući u okvirima EU, na samom početku svojeg djelovanja tako da je pred njima još mnogo posla. Bez obzira na to, Vedrana je itekako svjesna smjera kojim Međimurje mora krenuti da bi ostvarilo svoj puni potencijal.

– Razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava koji prerađuju svoje proizvode i diverzificiraju svoju djelatnost, održivo korištenje kulturne i prirodne baštine Međimurja te razvoj ruralnog turizma koji se nadovezuje na sve prethodno nabrojeno smjer je u kojem Međimurje zasigurno ide. Kroz svakodnevne kontakte s lokalnom zajednicom vidim postupnu promjenu svijesti Međimuraca koji se sve više upuštaju u razradu vlastitih projektnih razvojnih ideja jer postaju svjesni potencijala koji je neiskorišten – govori nam Vedrana.

Nikad jednaki radni dani

Radeći izuzetno dinamičan posao, koji se redovito sastoji od brojnih sastanaka izvan ureda te višednevnih edukacija i radionica, Vedrana dobiva pravi vjetar u leđa za sve projekte koje LAG Međimurski bregi i doli provodi.

– Mlada smo organizacija i ponosna sam na svaki novi projekt u čijoj prijavi sam sudjelovala i koji je odobren. Uspješno smo osigurali sredstva za provedbu Lokalne razvojne strategije LAG-a Međimurski doli i bregi 2014. – 2020. i financiranje projekata s našeg područja što je najveći korak u primarnoj djelatnosti LAG-a od našeg osnutka. Nakon toga je tijekom prošle godine odobren prekogranični projekt Ecool-Tour i najnovije projekt Pop-Up Rural Hubs sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda čija sam voditeljica – kaže Vedrana kojoj je upravo ovakav spoj projekata, brojnih zahtjevnih radionica i upoznavanja širokog spektra ljudi ono bez čega ne bi mogla zamisliti svoje radno mjesto.

Mažoretkinje kao dio života

Osim što vrlo uspješno vodi međimurski LAG, Vedrana ostatak svog vremena posvećuje Udruzi mažoretkinja Nedelišća čija je predsjednica, trenerica dvaju sastava i u čijem vođenju sudjeluje već punih deset godina.

– Mažoretkinje Nedelišća su dio mene i ponosna sam što sam u suradnji s odličnom ekipom trenerica i upravnog odbora uspjela izgraditi jednu od većih udruga mažoretkinja u Hrvatskoj. Brojimo preko 120 stalnih članica koje treniraju u šest sastava, organiziramo nekoliko respektabilnih programa tijekom godine, osvajamo medalje na natjecanjima, putujemo na inozemne turneje, promoviramo Nedelišće i Međimurje, a u konačnici se trudimo našim članicama organizirati kvalitetno provođenje slobodnog vremena – ističe Vedrana.

Vrijeme koje joj preostaje nakon dinamičnog radnog dana nastoji provesti sa svojom obitelji i prijateljima, a kako sama kaže, sretnica je što joj njezini najbliži, a posebno suprug Nikola, toleriraju sva njezina radna izbivanja.

Kako joj je život već nebrojeno puta pokazao da se uz kombinaciju truda i rada sve nekako posloži samo od sebe, Vedrana vjeruje da će sličan put donijeti i budućnost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije