MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

POMOĆ STARIJIMA Cijene domova za starije rastu, a mjesta je sve manje – Međimurska županija uskače u pomoć

Troškovi života u Hrvatskoj ubrzano rastu, a prosječne mirovine ne mogu pratiti rast cijena

Naime prosječna hrvatska mirovina trenutno iznosi 585 EUR, dok je međimurska ispod tog prosjeka – 432,82 EUR.

U Međimurju trenutno živi oko 24.700 umirovljenika. 

Boravak u domu za mnoge nedostižan san

Kada se uzme u obzir činjenica da jedan dio umirovljeničke populacije živi ili želi živjeti u domovima za starije i nemoćne, poput onog u Čakovcu u kojem je prosječna cijena smještaja 625 EUR mjesečno (u privatnim domovima diljem Hrvatske cijene dostižu i do 1600 EUR), vrlo brzo je jasno da si prosječni umirovljenik ne može priuštiti boravak u domu te da obitelj, ukoliko ju ima, mora uskočiti i nadoplatiti razliku te ostale životne troškove.

No ono što najviše boli umirovljenike duge su liste čekanja na mjesto u domu. U Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu tako se na mjesto čeka čak devet godina.

Međimurska županija uskače u pomoć

Kako bi proširila smještajne kapacitete za osobe starije životne dobila, ali i pomogla najugroženijima u financiranju smještaja, Međimurska županija, među rijetkima u Hrvatskoj, uskače u pomoć.

„U Međimurskoj županiji odlučno smo reagirali na dva velika izazova, kada je riječ o našim sugrađanima starije životne dobi koji su smješteni ili očekuju smještaj u domovima za starije i nemoćne osobe. Suočeni s deficitom smještajnih kapaciteta, u rekordnom roku smo, u suradnji s Općinom Nedelišće, pokrenuli projekt izgradnje novog, suvremenog centra za osobe treće životne dobi, vrijednog više od 12 milijuna eura, koji će nuditi i širok spektar izvaninstitucionalnih usluga.

To znači da će, osim smještajnog dijela, namijenjenog teže pokretnim osobama te osobama oboljelima od raznih oblika demencije, centar osiguravati i višu kvalitetu života za najmanje 300 korisnika koji žive u svojim kućama te na taj način osnažiti i veliki broj obitelji koje skrbe za svoje starije i nemoćne članove. Kako uvijek gledamo unaprijed, već sada razmatramo mogućnosti uključivanja Međimurske županije i naših općina i gradova u sufinanciranje boravka naših ljudi u tom, novom domu.

U međuvremenu, moramo misliti na one koji već koriste usluge domova za starije te se nosimo i sa sljedećim izazovom – značajnim brojem umirovljenika s niskim mirovinama, nedostatnim za pokrivanje troškova smještaja. Zato je na zadnjoj sjednici Skupštine Međimurske županije donesena važna odluka o sufinanciranju troškova smještaja za materijalno najugroženije umirovljenike“, objasnio nam je župan Matija Posavec.

Međimurska županija jedina u Hrvatskoj sufinancira boravak u domovima za starije

Od rujna ove godine, umirovljenici s područja Međimurske županije tako će dobivati po 200 eura godišnje, bez obzira jesu li smješteni u Domu za starije i nemoćne osobe Čakovec, kojemu je osnivač Međimurska županija, ili u nekom od privatnih domova.

Zasada jer riječ o 350 umirovljenika s najnižim primanjima koji će primiti ovaj oblik podrške iz Županije. Radi se o mjeri koji je Međimurska županija uvela prva u Hrvatskoj.

Uvjeti koje međimurski umirovljenici moraju ispuniti da bi ostvarili županijsku potporu od 200 eura jesu prebivalište na području Međimurske županije te da su smješteni u domovima sa statusom ustanove, obiteljskim domovima ili domovima pravnih osoba i obrtnika koji imaju licencu za rad i kojima je sjedište na našem području ili na području Međimurja pružaju usluge. Sufinanciranje smještaja bit će omogućeno umirovljenicima koji ne ostvaruju prihod od najma nekretnina te im mirovina ne premašuje 500 EUR mjesečno.

Županija će uvijek voditi brigu o najranjivijim skupinama

„S obzirom da kao jedinica regionalne samouprave ne možemo utjecati na visinu mirovina, pronašli smo rješenje za ublažavanje razlike između niskih mirovina i cijena smještajnih kapaciteta. Konkretnu financijsku potporu namijenili smo umirovljenicima s najnižim primanjima, a u budućnosti ćemo razraditi i druge modele te podršku pokušati proširiti na što veći broj umirovljenika.

No, uvijek ćemo voditi brigu o najranjivijima, osobito o starijim ljudima koji nemaju nikoga od obitelji da im pomogne“, ističe župan Matija Posavec i dodaje da će Međimurska županija nastaviti provoditi politiku snažne podrške starijim i nemoćnim osobama:

„Uz financiranje mnogobrojnih aktivnosti udruga koje okupljaju osobe treće životne dobi, besplatnog i neograničenog korištenja javnog autobusnog prijevoza u Međimurju, željezničkog prijevoza u cijeloj Hrvatskoj te korištenje sportske i bazenske infrastrukture, dodatno ćemo odobriti sredstva za Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec kako bi cijena bila među najnižima u Hrvatskoj, a razliku troškova ćemo mi podmirivati. Time zapravo udvostručujemo iznos potpora za umirovljenike“, rekao je župan Posavec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije