NEMA POMAKA

PROBLEMI U KOTORIBI Damir Ignac direktoru PRE-KOM-a: Oprostite nam dugove, podijelite nam kante i obećajemo da ćemo plaćati sve nove račune

Načelnik Friščić zaključio je nakon više od jednog sata rasprave prisutnih da rješenje problema već postoji te da se žitelji romskog naselja trebaju trgnuti i preuzeti odgovornost za prošle dugove

Danas, 8. srpnja, u Vijećnici Općine Kotoriba održala se sjednica Vijeća za prevenciju na kojoj su sudjelovali načelnik Dario Friščić, pročelnica Karolina Bajkovec Horvat, načelnik Policijske postaje Prelog Zdravko Kolarić, kontakt policajac Darko Mikec, predsjednik Udruge Roma Za bolje sutra, član iste udruge Božo Horvat, vijećnica Romina Volar, ravnateljica OŠ Jože Horvata Kotoriba Snježana Matoš, članovi Vijeća romske nacionalne manjine Općine Kotoriba, vijećnik Ljubomir Grgec, direktor PRE-KOM-a Siniša Radiković i direktor sektora za gospodarenje otpadom Kristijan Levačić, pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić te voditeljica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad u Prelogu Melita Novak Ban sa suradnicama Ivanom Subotić i Manuelom Grubišić.

Na dnevnom redu sjednice stajale su tri točke: Problematika neadekvatnog odlaganja otpada, Remećenje javnog reda i mira u romskom naselju te Životni uvjeti djece u romskom naselju . Nažalost, točke koje se vežu uz poboljšanje života i suživota mještana Kotoribe i romskog naselja bile su zasjenjene vječitom polemikom oko otpadu i dugovanjima.

Déjà vu oko problematike neadekvatnog odlaganja otpada

O prvoj točki dnevnog reda naš je portal pisao već nekoliko puta, a i prenio je prošlu sjednicu Vijeća za prevenciju na kojoj je, na gotovo isti način, predstavljena problematika, ali i rješenje.

Da podsjetimo – stanovnici romskog naselja u Kotoribi nisu plaćali odvoz otpada te su nagomilali dugove, a i većina njih ne posjeduje kante za odvoz otpada te bacaju svoje smeće u okoliš, polja, šume, uz romsko naselje ili pak kod susjeda, kako je navedeno na sjednici. PRE-KOM ne može obavljati odvoz otpada i podijeliti kante dok se ne podmire dugovanja. Na prošloj je sjednici, prije tri mjeseca, kao i danas direktor PRE-KOM-a naglasio da će se podmirenjem dugova podijeliti i kante. Na prošloj su sjednici, kao i danas, predstavnici romske nacionalne manjine u Kotoribi, predvođeni Damirom Ignacom i Božom Horvatom predložili potpuni oprost dugova, podjelu kanti i “kretanje ispočetka”.

“Podijelite nam kante, oprostite nam dugove i mi obećajemo da ćemo plaćati sve nove račune”, rekao je Ignac. Također su predložili, kao i na prošloj sjednici, zapošljavanje komunalnog redara iz redova romske nacionalne manjine, odnosno ovog puta nekoga tko bi stanovnike romskog naselja prisilio da plaćaju račune u smislu da djeluje kao svojevrsni inkasator koji će od stanovnika prikupljati novac i potom plaćati njihove račune u Fini, banci ili pošti.

Radiković: Platite prvu ratu dugovanja i dobit ćete kante

Direktor PRE-KOM-a Siniša Radiković na sve je ponovljene zahtjeve rekao: “PRE-KOM nije moja privatna firma da vam otpisujem dugove. Mi već 15 godina pričamo o tome, a pomaka nema. Gospodine Ignac, na prošloj ste sjednici prije tri mjeseca rekli da ćete platiti vaše osobne dugove PRE-KOM-u i pružiti uzor drugima – jeste li platili? Niste. Taj komunalni redar koji će skupljati novac za odvoz otpada i vršiti pritisak na mještane uveden je već u Podturnu, a učinka nije bilo. Oko 30% stanovnika plaćalo je koliko-toliko račune, ostali su ga verbalno vrijeđali i prijetili. Svi dužnici imaju pravo podijeliti dug na 10 rata. Ako se plati prva rata, podijelit ćemo kante za smeće u roku dva-tri dana. Ako se druga rata ne plati, kante ćemo ponovno uzeti. I tako u krug. Nema više popuštanja. Prvo platite pa ćemo onda razgovarati.”

Rješenje već postoji, samo treba krenuti

Načelnik Friščić zaključio je nakon više od jednog sata rasprave prisutnih da rješenje problema već postoji te da se žitelji romskog naselja trebaju trgnuti i preuzeti odgovornost za prošle dugove i platiti ih kako bi se moglo nastaviti dalje s podjelom kanti i odvozom otpada. “Vodimo debate godinama, a stvar je samo u plaćanju”, rekao je načelnik Friščić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije