GDJE SU MLADI?

IDEMO VAN? Noćni život mladih u Međimurju na prekretnici: Gdje pronaći zabavu?

Već neko vrijeme mladi iz Međimurske županije izražavaju nezadovoljstvo zbog nedostatka prostora za noćne izlaske, zabave, koncerte i druge večernje sadržaje

Čakovec, glavni grad županije, sve više gubi svoju reputaciju kao mjesto gdje se može provesti zabavna večer.

Mnogi mladi osjećaju kako su prisiljeni ostati kod kuće ili putovati u druge gradove u potrazi za boljim noćnim životom.

Manjak klubova ili interesa mladih?

Sada se postavlja pitanje: gdje mladi izlaze i što ih danas zanima?

Jedan mladi Čakovčanin, koji je želio ostati anoniman, istaknuo je kako posljednjih godina sve više opada broj klubova i kafića koji rade poslije ponoći.

– Fox je bio posljednje alternativno središte gdje se moglo zabaviti u centru, od glazbe pa do drugih kulturnih sadržaja. Jedina nada Čakovca ostao je klub ‘Prostor’, istaknuo je. Trenutno, Čakovec ima nekoliko klubova koji su aktivni i koji na redovitoj bazi provode razne programe, većinom mainstream glazbene sadržaje.

Slične osjećaje dijele i drugi mladi iz Međimurja. Studentica iz Preloga kaže da rijetko izlazi u Međimurju, ali ne zbog nedostatka sadržaja.

– Većina mladih koji izlaze su do 19 ili 20 godina, dok stariji, preko 30, obično ostaju kod kuće ili u kafićima, objasnila je. Dodala je kako je situacija u Varaždinu i Koprivnici još gora.

– Varaždin trenutno nema niti jedan aktivni klub na vikend bazi, napomenula je, zaključivši da bismo trebali biti zadovoljni s onim što imamo.

Pitanje koje se sve češće postavlja među mladima i njihovim roditeljima glasi: što se to događa s noćnim životom u Međimurju? Ili još bolje, što mlade danas zanima i što bi podržali?

Izgleda da noćni život polako pada u san, a mladi su prisiljeni tražiti alternativne načine zabave.

Jedan od razloga za ovakvo stanje može biti promjena interesa mladih. Sve veća dostupnost digitalne zabave, streaming servisa i društvenih mreža znači da mladi danas često provode večeri kod kuće, uživajući u sadržajima dostupnima na internetu.

Društvena interakcija je potrebna

Virtualni svijet postaje sve privlačniji, a fizički prostori za zabavu sve manje potrebni.

Ipak, potreba za društvenim interakcijama uživo ne može se potpuno zanemariti. Mnogi mladi ističu kako im nedostaju mjesta gdje mogu s prijateljima uživati u glazbi, plesu i drugim oblicima zabave, a da nije turbo folk ili ‘trap cajke’.

Kultura noćnog života nekada je bila sastavni dio mladenačkog iskustva, a sada se čini da se polako povlači u sjenu.

Moguće rješenje za ovu situaciju moglo bi biti otvaranje novih klubova i kulturnih prostora koji bi ponudili raznolik program za mlade. Povećanje broja događanja, poput koncerata, tematskih večeri i kulturnih manifestacija, moglo bi revitalizirati noćni život u Međimurju i privući mlade natrag u centar grada.

Također, važno je istaknuti ulogu vlasti i zajednice u podršci ovakvim inicijativama. Poticanje poduzetništva u sektoru zabave i kulture, kao i stvaranje povoljnog okruženja za razvoj novih projekata, može značajno doprinijeti poboljšanju situacije.

Dok se odgovori na ova pitanja traže, jedno je sigurno: potreba za noćnim životom i dalje postoji, a potencijal za njegov razvoj je velik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije