PREDSTAVLJAMO DOBITNIKE

ANTUN HORVAT Akademski glazbenik koji svakodnevno živi međimursku glazbenu tradiciju

Horvat je predani učitelj glazbene kulture u OŠ Donja Dubrava te nadaleko poznati 'Dobravčan'

Među dobitnicima najvišeg županijskog priznanja – Nagrade Zrinski Međimurske županije je Antun Horvat iz Donje Dubrave, za istaknute rezultate u stručnom i pedagoškom djelovanju, nesebično poučavanje i poticanje ljubavi prema glazbi kod djece, mladih i odraslih, promicanje kulturne baštine te velika ostvarenja na području glazbe. Kandidaturu su zajednički pripremili Općina Donja Dubrava, Osnovna škola Donja Dubrava, KUD “Seljačka sloga” i Puhački orkestar Općine.

AKADEMSKI GLAZBENIK I ZALJUBLJENIK U MEĐIMURSKU GLAZBU

Antun Horvat rođen je u Prelogu. Osnovnu školu završio je u Donjoj Dubravi, a srednju glazbenu školu u Varaždinu. Umjetničku akademiju završio je u Novom Sadu 1987. godine te je stekao zvanje akademski glazbenik klarinetist, a potom radio na RTV Novi Sad i na RTV Ljubljana te svirao u Big bandu.

Zaslugom poznatog jazz bubnjara Nenada Šimunčića još u srednjoj školi zavolio je žanr dixieland glazbe i nakon završetka školovanja i rada na RTV-u, vraća se u rodnu Donju Dubravu te priključuje radu Big banda Čakovec kao tenor saksofonist. U to je vrijeme započeo svoj rad u Dixieland bandu u čijem sastavu djeluje i danas. Povratkom u Donju Dubravu zapošljava se u Osnovnoj školi kao učitelj glazbene kulture sve do 2008. godine kad odlazi raditi u Umjetničku školu Miroslav Magdalenić u Čakovcu u kojoj također ostvarujem zapažene rezultate. No, velika privrženost rodnoj Dubravi dovela ga 2022. godine natrag na radno mjesto učitelja u Osnovnoj školi Donja Dubrava u kojoj i danas radi te vrlo uspješno vodi tamburaške sekcije, dječje zborove i školski etno band.

ALBUM “TETA LIZA I TONČEK” OSVOJIO ČAK DVA PORINA

Horvat je član KUD-a “Seljačka sloga” Donja Dubrava više od 30 godina te Upravnog odbora KUD-a 20-ak godina. Za aktivan rad i izniman doprinos KUD-u je 2022. godine dobio priznanje povodom 95 godina djelovanja KUD-a. Njegov rad prepoznala je i najviša instanca hrvatske diskografske glazbe – u suradnji s ikonom međimurske popevke Elizabetom Toplek, tetom Lizom, snimio je nosač zvuka naziva “Teta Liza i Tonček” koji je osvojio čak dva Porina i to za najbolju folklornu pjesmu “Lepo nam je vu jeseni” i za najbolju izvedbu folklorne glazbe za pjesmu “Meni mama tak velje”.

Također, napisao je aranžmane te glazbu za 30-ak pjesama koje su izvođene i nagrađivane na festivalima diljem Međimurja i Hrvatske u izvedbi članova KUD-a Donja Dubrava te ostalih poznatih međimurskih pjevača. U svakom radu posebnu pažnju posvećuje njegovanju i čuvanju, kao i promociji međimurske popevke pa je uz Sašu Štefića sudjelovao na snimanju dokumentarnog filma o nematerijalnoj baštini Međimurja prezentirajući umijeće međimurske popevke. Kao istaknuti izvođač i prenositelj međimurske popevke spomenut je u knjizi “Nematerijalna baština Međimurja” 2022. godine u izdanju Muzeja Međimurja Čakovec. Jedan je od inicijatora organizacije Memorijala “Deca, moja deca” u čast teti Lizi koji se održava od 2018. godine kojem je ujedno i glazbeni voditelj.

Usto, stalni je član Puhačkog orkestra Donje Dubrave gdje već niz godina radi s djecom i odraslima te ulaže svoje slobodno vrijeme, znanje i trud u nove naraštaje glazbenika. Obučava djecu na saksofonu, klarinetu i flauti te je ujedno i dirigent.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije