ŽUPA KOTORIBA

VIDEO I FOTO Tradicija u Kotoribi: Tijelovska procesija po ulicama mjesta

Posebno su dojmljiva djeca u bijelim haljinama koja ispred Presvetog Oltarskog Sakramenta bacaju cvjetne latice

U četvrtak, 30. svibnja, na svetkovinu Tijelova, vlč. Ivan Kljunić predvodio je svečanu euharistiju u 8 sati u kotoripskoj Crkvi 7. Žalosti Bl. Djevice Marije i Sv. Križa. Nakon misnog slavlja, održana je tijelovska procesija kroz Kotoribu.

Tijelovo je katolički blagdan koji se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, a u Hrvatskoj je neradni dan. Ova svetkovina je spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak i slavi Presveto Tijelo i Krv Kristovu.

Kotoriba je jedna od rijetkih međimurskih sredina gdje ova tradicija nikada nije bila prekinuta. U procesiji sudjeluju vjernici svih generacija, a posebno su dojmljiva djeca u bijelim haljinama koja ispred Presvetog Oltarskog Sakramenta bacaju cvjetne latice.

Procesija je prošla uz pilove, a baldahin “nebo” su naizmjenično nosili župljani. Procesija simbolizira ljudski život i hod na ovoj zemlji, no ova procesija je posebna jer je u njenom središtu Presveti Oltarski Sakrament.

Na čelu procesije bila je kadionica, slijedili su je križ, ministranti, djeca u bijelim haljinama i prvopričesnici s laticama ruža. Nakon njih išao je svećenik s Presvetim, iza njega zbor, vatrogasci, članovi KUD-a, te na kraju žene i muškarci.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije