Kotoriba kroz objektiv

MARIJAN KOVAČ IZ KOTORIBE Zaljubljenik u fotografiju od rane mladosti

Prvi je fotoaparat kupio prije gotovo četiri desetljeća

Šezdesettrogodišnji Marijan Kovač iz Kotoribe zaljubljenik je u fotografiju od rane mladosti. Već u osnovnoj školi je bio uključen u rad foto grupe, a prvi je aparat kupio prije gotovo četiri desetljeća. 

– Trideset sam godina radio grafičku pripremu i dizajn, posao koji je jako sličan razvijanju fotografija pa bismo mogli reći da mi je fotografiranje sjelo nekako prirodno uz posao. Fotoaparat je uvijek uz mene i ta mi navika omogućava bilježenje svih trenutaka života našeg mjesta, kaže nam Marijan.

Osnivač foto kluba

Marijan je uz nekolicinu zaljubljenika u fotografiju osamdesetih godina osnovao i foto klub u Kotoribi koji je aktivno djelovao desetak godina.

– Pratili smo tada sve moguće aktivnosti, događaje i manifestacije u mjestu. Bilježili smo i svakodnevni život pa mi je ta navika ostala i danas. U mojoj arhivi možete vidjeti tijek razvoja našeg mjesta i djelovanja raznih udruga kroz povijest, kaže Marijan te dodaje da su upravo njegove fotografije česti temelj za iniciranje manifestacija u Kotoribi.

– Svake godine za dane općine, postavim izložbu koja tematizira godinu dana života našeg mjesta. Prošle smo godine inicirali organizaciju izložbe o košaraštvu u Kotoribi kao jedan od načina čuvanja baštine našeg mjesta. Takva događanja potiču i naše učitelje u školi kao i udruge da započnu s aktivnosti koje mlade Kotoripčane uče tradiciji, govori.

Fotografije koje spajaju ljude

Marijan uz brižno bilježenje te čuvanje povijesti svoje Kotoribe, istu voli podijeliti i s javnosti.

– Trenutno sam administrator dvije stranice na društvenim mrežama na kojima objavljujem fotografije pod nazivom Kotoriba nekad, ali i danas. Upravo te objave često povezuju moje sumještane, ali i Kotoripčane u dalekim zemljama. Ljudi me kontaktiraju, pitaju imam li možda koju fotografiju na kojoj su članovi njihovih obitelji, a nerijetko im pomažem i u detektiranju obiteljske linije, ispričao nam je Marijan kojeg na ulicama Kotoribe možete uvijek sresti ruku pod ruku s fotoaparatom kako bilježi neki trenutak svog mjesta. 

Povijest kotoripskog obrazovanja – učenici s učiteljem Julijem Jaukom 1958.

Dragica Siladi, Stjepan Vidović i Anica Čižmešija u narodnim nošnjama 1959. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.543

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije