sjećanje na stradale

FOTO Stručnim skupom obilježena 80. godišnjica deportacije Židova iz Međimurja u logore smrti

U suradnji s Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem, Židovska općina Čakovec u četvrtak je organizirala stručni skup u Čakovcu povodom 80. obljetnice deportacije Židova iz našega kraja te Prekmurja u nacističke logore smrti, gdje je u holokaustu ugašena i napredna židovska zajednica Međimurja

Posjetitelje i sudionike skupa pozdravio je predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal, dr. med.: „Okupili smo da zajedno obilježimo deportaciju međimurskih i prekmurskih Židova, da obilježimo dan kada su naši sugrađani i prijatelji otjerani sa svojih ognjišta, otrgnuti iz svog svijeta. Tog jutra, jednostavno se nisu pojavili tamo gdje su ih očekivali. Tko zna kako bi danas naš kraj izgledao da se ta tragedija nije dogodila“, rekao je doktor Pal te zahvalio svima koji promiču toleranciju u zajednici te nastavnicima koji podučavaju mlade o holokaustu i njegovim posljedicama.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, poželjevši dobrodošlicu sudionicima stručnog skupa, istaknuo je važnost čuvanja sjećanja na ljude koji su u svom dobu neizmjerno pridonijeli razvoju naše zajednice, te u uzletu bili surovo prekinuti: „Ovo je izraz našega poštovanja prema žrtvama, ali i izraz naše vjere u bolje sutra i učenje iz ovih tragedija. U ovom programu susreću se dvije simbolike: Dan Međimurske županije obilježavamo u znak poštovanja prema žrtvi naših povijesnih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, pogubljenih 1671. samo zato što su drugačije razmišljali. Istovremeno, večeras komemoriramo nevine žrtve režima koji nije prepoznavao različitosti. Neka se nikada ne ponovi to što se u logorima smrti dogodilo u 20. stoljeću“, naglasio je župan Posavec, dok je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini dodala da su sadržaji poput ovog skupa neizmjerno važni jer se nikada ne smije zaboraviti poruka koja je ostala čovječanstvu nakon strašnog jutra u kojem je izbrisana židovska zajednica u čakovcu. „Sjećajući se te zajednice, poštujući je, postajemo vrijedni njihove povijesti i njihova postojanja“, poručila je gradonačelnica Cividini.

Agencija za odgoj i obrazovanje ovaj je skup uvrstila u program edukacije nastavnika zahvaljujući iznimno kvalitetnom konceptu događaja. Predavanja su održali doc. dr. Goran Hutinec na temu”Okupacija Mađarske i deportacija Židova iz okupiranog područja”, Ivan Vuk, prof., koji je govorio o iskustvima sa studijskog putovanja profesora povijesti  u Auschwitz, te klinička psihologinja Berta Bacinger Klobučarić, s predavanjem na temu „Holokaust-krivnja preživjelog kao dodatna trauma”.

Posjetiteljima stručnog skupa prikazan je i dokumentarni film o povijesti i propasti Židovske općine u Čakovcu, redatelja Zorana Frasa prema scenariju Aleksandre Ličanin.

U jutarnjim satima, uoči ovog skupa, izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca te Židovske općine Čakovec položila su bijele ruže uz odavanje počasti žrtvama holokausta, kod spomen-obilježja na mjestu negdašnje sinagoge u Čakovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije