'rastimo zajedno'

DANI PREDŠKOLSKOG ODGOJA Održan važan stručni skup za rani i predškolski odgoj i obrazovanje

Dani predškolskog odgoja održavaju se već više od 30 godina na području Međimurske županije

Dječji vrtić „Cvrčak“ Čakovec, u suradnji s Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Agencijom za odgoj i obrazovanje, organizatori su stručnog skupa Dani predškolskog odgoja 2024. – “Zajedno rastemo za održivu budućnost”. Nazivnik Dana predškolskog odgoja “Zajedno rastemo” podrazumijeva da samo kvalitetnom suradnjom i doprinosom svih sustručnjaka rani i predškolski odgoj može težiti tendenciji promjene. Više od sto izlaganja i radionica održano je u dva dana (18.4. i 19.4. 2024.) u Toplicama Sveti Martin. Prisustvovalo je više od dvjesto pedeset sudionika zainteresiranih za odgoj i obrazovanje djece rane i predškolske dobi s područja cijele Hrvatske.

Obrazovanje za održivi razvoj u obrazovanju u ranom djetinjstvu važno je jer doprinosi oblikovanju temeljnih načela važnih za život. Rano djetinjstvo je formativno razdoblje tijekom kojeg se oblikuju stavovi, vrijednosti i ponašanja, što ga čini pogodnim vremenom za usađivanje dubokog razumijevanja održivosti. Integriranjem odgoja za održivi razvoj, nadilazimo tradicionalne obrazovne granice, potičući holistički razvoj koji obuhvaća kognitivne, društvene, emocionalne i etičke dimenzije. Ovaj pristup postavlja temelje za cjeloživotnu predanost učenju, potičući djecu da kritički analiziraju probleme, prilagode se promjenama i prihvate osjećaj globalnog građanstva. Prihvaćajući kulturnu osjetljivost, brigu o okolišu i osjećaj odgovornosti, odgoj i obrazovanje za održivi razvoj priprema najmlađu generaciju da se nosi s izazovima budućnosti uz duboku svijest o njihovom utjecaju na svijet. 

Na otvaranju skupa sve prisutne pozdravili su Blaženka Filipan Žignić ispred Učiteljskog fakulteta odsjeka u Čakovec, Lidija Varošanec – predsjednica organizacijskog odbora Dana predškolskog odgoja i ravnateljica Dječjeg vrtića Cvrčak Čakovec, Slađana Domladovac ispred Agencije za odgoj i obrazovanje, Nives Strah ispred Međimurske županije i David Vugrinec ispred grada Čakovca. 

Dobrodošlicu u Međimurje pjesmom su poželjeli Ivana Tkalec, vokalnom izvedbom uz pratnju maestra Branimira Magdalenića, prof.


Plenarna izlaganja imale su četiri vrsne predavačice  izv.prof.dr.sc. Ivana Visković s temom “Koncept održivog razvoja u RPOO – nužnost ili bajka”; univ.spec.prof.psych Tatjana Žižek s predavanjem “Psihološka otpornost djece u kontekstu održivog razvoja”; dr.sc. Darinka Kiš-Novak s temom “Biološka raznolikost kao preduvjet (zdravog) života”; “Mali otisci, veliki utjecaj: Igra, učenje i održivost s pogledom na budućnost” izlaganje je održala mag.praesc.educ. Klara Bahtić.

Na okruglom stolu raspravljalo se o održivosti i obrazovanju s različitih pogleda i razina, tako su sudjelovali viša savjetnica AZOO Slađana Domladovac, ravnateljica DV Cvrčak Lidija Varošanec, profesorice Ivana Visković i Tatjana Žižek te odgojiteljica Klara Bahtić. Okrugli stol je moderirala dr.sc. Adrijana Višnjić Jevtić, na samom početku okruglog stola pušten je video u kojem su djeca iskazala i pokazala što je za njih održivost s obzirom da je njihova budućnost. 

Na kraju prvog dana stručnog skupa predstavljen je važan i prvi u Hrvatskoj sveučilišni udžbenik pod nazivom “Pedagogija ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja” urednice doc. dr. sc. Adrijane Višnjić Jevtić. Ovu važnu večer upotpunili su pjesmom Martina Roža i profesor Tomislav Cvrtila predivnom skladbom. 

Uz zahvalu svim prisutnim izlagačima, praktičarima i promicateljima unapređenja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, zahvaljujemo i našim volonterima,  budućim odgojiteljima i studentima Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Učiteljskog fakulteta odsjeka u Čakovcu. Ravnateljica DV Cvrčak, Lidija Varošanec, koja je ujedno i predsjednica Organizacijskog odbora na zatvaranju skupa zahvalila je svojem timu u sastavu: Martina Brezovec Jurinec, Matea Pintarić, Filip Panić, Mateja Novak, Aleksandra Trstenjak, Nina Pustić, Karla Kosmačin, Željka Bujanić i Adrijana Višnjić Jevtić.

Međusobnim umrežavanjem i zajedničkim promišljanjem svatko od nas može doprinijeti boljoj budućnosti onih koji su najranjiviji i još uvijek se ne mogu samostalno boriti za sebe – a to su djeca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije