Najsjevernija hrvatska općina

SVETI MARTIN NA MURI Kad imaš obje obale možeš i nešto više…

Općina Sv. Martin želi aktivnije ući i u prostor sjeverno od rijeke. No, što je to 'Brezovec - del'?

Najsjevernija hrvatska općina, Sveti Martin na Muri, ima vijugavu državnu granicu sa Slovenijom. Ona, kao i kod drugih, prati stari riječni tok. No, ovdje granica neprestano ne siječe današnji tok rijeke. 

– Imamo tu sreću da su naše obje riječne obale. Spustite li se od mosta u Sv. Martinu do Marofa, Hrvatska je i lijeva strana rijeke. Stoga možemo raditi što hoćemo, uređivati taj pojas bez komplikacija – kaže načelnik Martin Srša te nam odaje da u travnju kreće zahvat kojim će biti omogućena i šetnja sjeverno od Mure. 

Hrvatske vode će u sklopu održavanja napraviti šetnicu. Kretat će od mosta, tu negdje od izletišta Halicanum Ridersa. Obilazit će tamošnja jezerca, ići kroz šume i uz mrtvice. 

– Turistički je atraktivniji prijelaz rijeke skelom, od Skelarske kuće kod Sv. Martina. Potom, kad uz rijeku došećete do visine Žabnika, ponovo ćete moći drugom skelom natrag preko rijeke, do Mlinarske hiže. To je strašno interesantan prostor, a kod tih jezerca preko jednom ćemo urediti i odbojku na pijesku – kaže načelnik. Dvije skele, to svi znaju, uz južnu obalu rijeke već su dugo povezane štetnicom. Stoga, bit će to odličan krug!

No, nitko vas ne sili preko rijeke skelom. Na sjevernu obalu možete preći cestovnim mostom kod Sv. Martina. Za buduću šetnicu potom ćete, prije graničnog prijelaza koji je sad izvan funkcije, skretati u šume udesno, prema istoku. 

I jedna enigma…

No, kad biste produžili ravno, nekoliko kilometara prema prvom slovenskom selu imena Hotiza, i potom skrenuli u šumu ulijevo, našli biste se na zanimljivom proplanku. 
Na njemu je nekoliko kuća koje su, iako su sjeverno od rijeke Mure, navodno dio Brezovca! 

Čak ni Googleove karte nisu sigurne koji je status ovog zaselka. Granicu iscrtavaju punom linijom, ali su samo ovaj poljski džep zaokružile iscrtanom linijom i nazvale ga “Brezovec – del”. Ova je priča nedorečena, ali ljudi koji tamo žive smatraju se Slovencima i, tako nam je rečeno, Hrvatska nema pretenzija prema tom zaselku.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3541

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije