ODGOVOR BISKUPIJE

SVEĆENIK U ČAKOVCU ODBIO DATI ISPOVIJED Ako živite zajedno bez sakramenta vjenčanja to je trajno grešno stanje

Nakon što smo početkom tjedna objavili priču vjernice iz Čakovca, kojoj je svećenik u crkvi sv. Nikole biskupa odbio dati ispovijed, jer živi sa zaručnicom i bebom, a još nemaju datum vjenčanja, stigao je i službeni odgovor Varaždinske biskupije. Donosimo ga u cijelosti:

– Prije svega, želio bih istaknuti da su ovih preduskrsnih dana svećenici na raspolaganju vjernicima za sakrament svete ispovijedi, po nekoliko sati dnevno sjede u ispovjedaonici i primaju vjernike. Radost svakoga, koji pristupa svećeniku i po molitvi Crkve prima oproštenje grijeha, ujedno je i radost svećenika. Zahvalni smo Bogu na mogućnosti da se vjernici mogu ispovjediti i primiti dar Božjeg oproštenja.

Treba istaknuti kako ne ovisi o svećeniku hoće li netko dobiti odrješenje ili će biti uskraćen, nego o samoj osobi koja pristupa ispovijedi.

Djevojka i mladić, koji žive zajedničkim životom, a svoju vezu nisu ozakonili sakramentom ženidbe, žive u trajnoj grešnoj prigodi, odnosno u trajnom grešnom stanju i ne mogu pristupiti sakramentu ispovijedi, odnosno dobiti odrješenje grijeha u ispovijedi, a tako ni primiti svetu pričest.

Da bi vjernik koji pristupa sakramentu ispovijedi dobio odrješenje grijeha, treba priznati svoje grijehe pred svećenikom, izraziti kajanje za iste te odbaciti grešni način života – u konkretnoj situaciji ili odustati od zajedničkog života ili ozakoniti vezu sakramentom ženidbe.

Mnogi vjernici smatraju prihvatljivim da mladić i djevojka zajedno žive prije sklapanja ženidbe na način koji je svojstven ženidbi, također sve manje se parova odlučuje stupiti u brak. Takvo životno stanje onemogućuje im da žive sakramentalnim životom, odnosno ispovijedaju se i primaju svetu pričest.

Svećenik nije pogriješio ako je uskratio odrješenje grijeha osobi koja živi u navedenim životnim okolnostima. Također, treba biti jasno da taj svećenik ne može o tome govoriti budući da ga obvezuje ispovjedna tajna.

Toplo preporučam da se osoba koja se obratila redakciji obrati svećeniku kojemu je pristupila ili nekom drugom i zajedno s njim razgovara o svojem stanju i pokuša dobiti odgovore koje traži.

– Uz iskren pozdrav i čestitku sretan Uskrs!, poručili su iz Biskupije. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije