VAZMENO TRODNEVLJE

VELIKI PETAK Znate li kakvi su običaji i zašto ga obilježavamo?

U kršćanskom kalendaru, Veliki petak je dan duboke kontemplacije i sjećanja na Isusovu muku i smrt

Ovaj spomendan, koji pada na petak prije Uskrsa, označava vrhunac Vazmenog trodnevlja, zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom. Za vjernike diljem svijeta, Veliki petak je vrijeme tišine, molitve i pokore.

U mnogim crkvama diljem svijeta, Veliki petak obilježava se posebnim liturgijskim obredima. Oltar je goli, bez uobičajenog ukrasa poput krsta, svijećnjaka ili cvijeća, simbolizirajući Isusovu žrtvu i duboku tugu njegovih sljedbenika. Umjesto euharistijskog slavlja, vjernici se okupljaju u molitvi i razmišljanju o Isusovoj patnji.

Za katolike, Veliki petak je dan posta i suzdržavanja. Prema crkvenom nauku, svi katolici od 18. do 60. godine starosti obvezni su se suzdržati od mesa toplokrvnih životinja i mesnih prerađevina. Umjesto toga, dopušten je samo jedan skroman obrok tijekom dana. Ovaj postni čin simbolizira solidarnost vjernika s Isusom u njegovoj patnji.

Veliki petak nije samo dan žalovanja, već i dan nade i vjere u uskrsnuće. Dok vjernici duboko proživljavaju Isusovu smrt, isto tako se prisjećaju i njegova uskrsnuća, koje sljedećeg dana obilježava najvažniji kršćanski blagdan – Uskrs.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije