vrijedno djelo

ŠENKOVEC Predstavljen veliki međimurski pisac Mihalj Šimunić i pretisak njegova djela ‘Služba Marialska’

Jučer je u Knjižnici i čitaonici Šenkovec predstavljen veliki međimurski pisac i u svoje vrijeme, 17. stoljeće, najbolji propovjednik Hrvatske Mihalj Šimunić i pretisak njegova djela Služba Marialska koji je priredio Vladimir Mihaljević

Među najvećim je kajkavskim piscima uopće. Nedelišćanac. Suvremenik Jurja Habdelića, Jurja Križanića – također župnika u Nedelišću, Petra, Katarine i Nikole Zrinskoga, Frana Krste Frankopana.

Upravo je on poslan u Bolognu da tamo sagradi Hrvatski zavod pri tom Sveučilištu pa je dobar dio intelektualne elite Hrvatske, a gotovo cijelog Međimurja školovano u tom Zavodu. Uz to djelo mu ima neprolaznu književnu vrijednost.

Njegova djela: Službu Marialsku i Fenix pokore predstavili su: najbolji poznavatelj kajkavske književnosti prof. dr. Alojz Jembrih, i autor pretiska, transkripcije i prijevoda djela Služba Marialska, prof. Vladimir Mihaljević.

Posebno je obradovao i Zbor Župe sv. Jelene iz Šenkovca koji je svojim nastupom uveličao promociju i predstavljanje. Iz njih pjevao je Vladimir Mihaljević, a odabrane ulomke iz djela čitao Tihomir Benčić. Pjevale su se stare međimurske popijevke posvećene Majci Božjoj.

Jedan lijepi doprinos upoznavanju međimurske kulturne baštine i bogatstva tradicije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije