KAJ BUMO JELI

GORNJI KRALJEVEC Učenici izradili maslac na starinski način, donosimo recept

Kad je učiteljica razredne nastave Andrijana Jakopić na satu posvećenom prirodi i društvu upitala učenike Osnovne škole dr. Vinka Žganca Vratišinec, Područne škole Gornji Kraljevec, koji proizvodi su životinjskog a koji biljnog podrijetla, oko maslaca se razvila polemika koju je bilo moguće razriješiti na samo jedan način - proizvesti vlastiti maslac

Učiteljica, rodom iz Grabrovnika, s lokalnog OPG-a je nabavila domaće vrhnje, a posuđen je i ručni mikser, danas raritetna naprava. Školska učionica postala je improvizirana kuhinja, a zbog maslaca se i učilo i mučilo.

-Djeca nisu znala da maslac dolazi od mlijeka pa sam predložila da ga sami proizvedemo i prođemo cijeli proces izrade. To je ujedno bila dobra prilika da učenici vide koliko je nekad trebalo uložiti truda u proizvodnju te namirnice. Danas imamo sve proizvode dostupne i uživamo u raznim blagodatima električnih pomagala a nekad je trebalo uložiti puno rada da se dobije takav proizvod, priča nam učiteljica te otkriva više detalja o procesu proizvodnje maslaca.

-Ja sam ga radila nekad davno, imali smo kod kuće drvenu miješalicu, ali se ona u međuvremenu zbog starosti raspala. Staklenu miješalicu koju sad koristimo u školi smo posudili, i kao i drvena pokreće se ručno. Potrebno je dobro mučkati vrhnje te uložiti vremena i truda, ističe nam učiteljica.

Na kraju – degustacija

Učenicima je prezentiran cijeli proces nastanka maslaca, od kiseljenja mlijeka, skupljanja vrhnja do same proizvodnje, a potom je u miješalicu uliveno litru i pol vrhnja, pa zavrtjela ručka. Za ručkom se izmjenjivalo desetak učenika, miješalo se dvadeset i pet minuta, a zbog gustoće vrhnja, posao uopće nije bio lak. Na kraju se maslac iz školske izrade degustirao uz vrući tost, a iz škole već najavljuju nove ukusne projekte.

-Skupili smo mnoštvo recepata od starijih mještanki Gornjeg Kraljevca i rado bi jednog dana izdali kuharicu starih jela Gornjeg Kraljevca. Za pojedina jela nikad nismo i čuli, a sva su relativno jednostavna za pripremu pa bi ih vrijedilo i isprobati i podijeliti s drugima, zaključuje Andrijana Jakopić.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3594

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije