RODITELJI U STRAHU

ŠKOLARCI ŽIŠKOVCA U OPASNOSTI Moraju prijeći dvije zebre, a automobili samo jure

Svako jutro u 15 do 8 od ponedjeljka do petka, majke i očevi školaraca Područne škole Žiškovec za ruku prime svoje dijete i vode ga do škole

Ne zato jer djeca ne bi mogla sama ići u školu, već zato jer su u strahu što bi im se sve moglo dogoditi kada prelaze čak dvije opasne zebre.

Ovo nije problem od jučer, a kažu kako su već očajni. Nitko ne reagira na njihove molbe da se na glavnoj cesti D209 u Žiškovcu kod zebre postavi semafor kako bi djeca, a onda i svi ostali mještani Žiškovca, mogli bez straha prijeći cestu. Pisali su već i peticiju prije par godina, kako nam je rekao Dragutin Vugrinec.

– Tražili smo da se postave usporivači prometa kod područne škole, to je cesta prema Vratišincu. Postavljen je znak 40 koji se jedva i vidi jer je postavljen maltene u grmlju. Nema jasnog, vidljivog znaka da je ovdje škola, a i zebra preko koje djeca moraju prijeći. Izborili smo da se stavi konzola na glavnoj cesti, no ona ništa ne znači. Vozači doslovno jure, a rijetko tko se zaustavi kod zebre kako bi pustio pješake. To govori i o samoj (ne)kulturi vozača. Zato zahtijevamo da se ovdje postavi semafor koji će vozače prisiliti da stanu i prepuste pješake, drugo rješenje ne vidimo, rekao je predsjednik mjesnog odbora Žiškovec Dragutin Vugrinec.

I sami smo se uvjerili koliko je ova cesta opasna. Danas ujutro okupile su se majke školaraca kako bi nam ukazali na ovaj problem. Zajedno smo pokušali prijeći zebru, tek su se dva automobila zaustavila, ostali su samo projurili. Ovo je cesta koja spaja Čakovec- Mursko Središće, pa osim automobila, jak je i kamionski promet.

Zebra je jedva vidljiva, a uz to je prije same zebre postavljen znak s ograničenjem brzine 60. Roditelji kažu kako je to strahoviti problem te su u svakodnevnom strahu za svoju djecu kojima je ovo put do škole. Čak desetak školaraca iz samo jedne ulice prolazi ovu cestu, a taj je broj puno veći kada se spoje i ostale ulice.

Odgovor Grada Čakovca objavit ćemo naknadno, dok je o cijelom slučaju obaviješten i župan Matija Posavec koji je odgovorio kako se radi o državnoj cesti, pa stoga nije sve u njihovim odlukama, ali su spremni podržati pritisak na Hrvatske ceste.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije