SEZONA GNIJEŽĐENJA

VRANE U ČAKOVCU Hoćemo li naučiti živjeti u skladu s ovim bučnim pticama u parkovima?

Stanovnici Čakovca nikako da dođu na “zelenu granu” s vranama koje najviše obitavaju u Perivoju Zrinskih i okolici, kao i u ostalim parkovima na području grada

Ovdje su im idealni uvjeti za život, ima dovoljno hrane, svjetla, sve ono što im je potrebno da se mogu razmnožavati i živjeti. Glasne su i puno ih, to su većinom komentari stanara koji žive u njihovoj blizini, a ako hodate parkom morate dobro paziti da vas koja vrana ne “obilježi” svojom srećom.

Od 1. ožujka pa do 1. srpnja nikakve mjere vezane za njihovo stanište nisu dozvoljene zakonom, a upravo danas kreće njihova sezona gniježđenja.

Pitali smo Grad Čakovec kakvo je stanje s vranama u parku te poduzimaju li se kakve mjere kojim bi se njihov obujam smanjio.

– Grad Čakovec je tijekom mjeseca veljače, u skladu s važećim PZD-om za Perivoj Zrinski (2022 – 2032), proveo mjere za sprječavanje šteta od divljači, vodeći računa o zakonskoj regulativi. Te su mjere prebrojavanje i utvrđivanje brojnog stanja, hortikulturne i arborikulturne zahvate i uklanjanje gnijezda. Za bilo kakve druge zahvate tijekom lovostaja potrebito je posebno odobrenje nadležnog Ministarstva, uz ispunjenje određenih uvjeta. U ovom trenutku bilježi se manji broj novih gnijezda, s obzirom na provedene mjere tijekom proteklih godina, odgovorili su iz resornog Upravnog odjela Grada Čakovca.

Vrane su u fazi gniježđenja

Kontaktirali smo i Međimursku prirodu, ispred koje nam je stručna voditeljica Mihaela Mesarić rekla kako je Grad Čakovec tijekom proteklih tjedana proveo skidanje gnijezda, a prebrojeno je oko 50-tak gnijezda. Prema zakonu o zaštiti divljači, nikakve se aktivnosti ne smiju provoditi u narednom razdoblju vezane uz gačce- vrane, a kada su u fazi gniježđenja.

Kako bi se javnost više upoznala s ovom pticom, koja mnogima ide na živce i stvara im buku, a na balkonima često i nered, u srijedu 6. ožujka u Riznici Međimurja u Čakovcu s početkom u 18 sati održat će se predavanje „Gačac – ptica godine 2024. i naš pernati susjed“. Predavač je Iva Šoštarić, ornitologinja iz zagrebačke Udruge BIOM. Domaćin programa je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Ovom prilikom Međimurska priroda poziva sve zainteresirane da dođu na predavanje i pobliže se upoznaju s tematikom vrana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije