BAKSUZNA GODINA?

PRIJESTUPNA GODINA Zašto ova veljača ima 29 dana i što ne biste trebali danas raditi

Ako ste pogledali u kalendar za ovaj mjesec, 2024. godina je prijestupna i mjesec veljača ima 29, umjesto 28 dana

Ove godine najkraći mjesec u godini ima jedan dodatni dan. Većina godina ima 365 dana, ali prijestupne imaju 366 dana.

Dakle, prema gregorijanskom kalendaru godina ima 365 dana i toliko treba našem planetu da napravi jedan krug oko Sunca. U stvarnosti, našem planetu treba otprilike 365.25 dana da napravi to putovanje. Bez prijestupne godine, kalendar bi svake godine griješio za pet sati, 48 minuta i 45 sekundi. Razlog postojanja prijestupne godine je dakle, usklađivanje kalendarske godine s astronomskom godinom, odnosno da ne bi s vremenom Nova godina pala u ljeto, a grožđe dozrijevalo u prosincu ili siječnju. Tako mjesec veljača, koji inače ima 28 dana, u prijestupnoj godini ima 29 dana.

Narodna vjerovanja

Po narodnim vjerovanjima, u prijestupnim godinama koje su same po sebi “baksuzne” ne bi trebalo započinjati nikakve ozbiljne poslove . Isto tako ove godine praznovjerni vjeruju da ne bi trebalo ulaziti u brak jer će on neslavno završiti. Tako barem smatraju Grci. Ipak, ako se odlučite vjenčati onda bi bilo poželjno da žena zaprosi muškarca. Samo tada ga, po britanskoj tradiciji, može i zaprositi jer su tada kao rodne norme izvrnute. Ako on odbije mora joj darovati poljubac i par svilenih rukavica, piše 24sata.

Ne treba ove godine ni saditi voće jer će ono roditi svako druge, a moguće je čak i svako četvrte godine.

U Irskoj je zakonom uvedeno pravilo da sva djeca rođena 29. veljače dobiju na dar 100 funti. Vjerojatnost da se netko rodi na taj dan je 1 naprema 1000, a u svijetu trenutno živi 4 milijuna ljudi rođenih upravo 29. veljače.

Za tu djecu vjeruje se da su kreativna, sposobna i često vrlo jedinstvena. Roditi se 29. veljače znači biti obdaren ‘šestim čulom’, te se ljude smatra sretnicima i vjeruje se da često posjeduju neke posebne talente.

Suma sumarum prijestupne godine

Zanemarimo li narodna vjerovanja, to samo znači da ćete ove godine imati jedan dan više za obavljanje svojih svakodnevnih aktivnosti. Možda ćete iskoristiti taj dan za nešto posebno, kao što je izlet s obitelji ili prijateljima, ili jednostavno za odmor i opuštanje. U svakom slučaju, prijestupna godina donosi jedan dodatni dan koji se može iskoristiti na različite načine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije