STOŽER CIVILNE ZAŠTITE 

ZAPOVJEDNIK ROBERT MEGLIĆ Prošle godine vatrogasci su imali čak 128 intervencija više nego u 2022. godini!

Danas je održana 12. sjednica Stožera civilne zaštite Međimurske županije, a kojoj je cilj prevencija i zaštita građana

Kako je istaknuo glavni županijski vatrogasni zapovjednik Robert Meglić, na prijedlog Hrvatske vatrogasne zajednice donesene su predstojeće aktivnosti. 

– Što se tiče analize intervencija u 2023. godini, imamo povećanje broja intervencija na području Međimurske županije. 2022. bilo je 1020 intervencija, a protekle 1148, što je povećanje za 128 intervencija. Imamo zabilježenih 193 požara što je manje u odnosu na 2022. godinu, kada je zabilježeno 389 požara. Imamo 522 tehničke intervencije, što je više u odnosu na 2022. godinu, istaknuo je zapovjednik Robert Meglić. 

U gašenju požaru 30 puta je samostalno intervenirala Javna vatrogasna postrojba Čakovec, 102 puta postrojbe DVD-ove s područja Međimurske županije i 56 puta su na terenu bili zajedničkim snagama, dodaje Meglić. 

Na području Čakovca bila je 331 intervencija, Mursko Središće 74, a Preloga 64. Vatrogasci su imali redovnu dislokaciju na otok Ugljan, a imali su izvanrednu dislokaciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji kada ih je zadesilo veliko olujno nevrijeme. Tada su dislocirani osam električnih agregata za struju, dodao je Meglić.

Kako je istaknuo župan Matija Posavec, u ime Stožera civilne zaštite Međimurske županije pripremaju se za novu sezonu. Prošla godina bila je vrlo izazovna godina, susreli smo se s nizom izazova i elementarnih nepogoda. 

– Treba istaknuti kako smo sve te izazove riješili vrlo uspješno. Kao stožer civilne zaštite bili smo maksimalno koordinirani i efikasni, a to govore i brojke. Više intervencija, ali dvostruko manje požara. Pred nama je ožujak, kreće sezona radova na otvorenom, vrijeme kada svake godine se suočavamo s proglašenjem neke elementarne nepogode. Prema tome, usvajanjem dokumenata trebamo i se adekvatno pripremiti.

– Od ostalih aktivnosti i dalje se gradi Centar gorske službe spašavanja na prostoru bivše vojarne i on je u svojoj završnoj fazi. Isto tako se i dalje nastavljaju investicije gradnje nasipa na području Gornjeg Hrašćana i Pušćina, odnosno na području Grada Mursko Središće gdje je Međimurska županija Hrvatskim vodama dodijelila jedan dio zemljišta kako bi na jednom prostoru mogli zaštiti potencijalnu nabujalu Muru ili Dravu. Znate da je to vrlo nepredvidivo, no bolje da ulažemo u preventivu nego da se kasnije susrećemo s velikim štetama, rekao je župan Matija Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije