GKP- PREKOM

DIVLJANJE CIJENA Očekuju daljnji rad prihoda zbog povećanja cijena usluga

Preloško Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom izvijestilo je o poslovanju u 2023. godini

Ukupni prihodi iznosili su 3, 806.441 eura, a rashodi 3,805.200 eura. Prihodi su rasli za devet posto u odnosu na godinu ranije prvenstveno zbog povećanja opsega poslovanja u gospodarenju otpadom uvođenjem općina Pribislavec i Jalžabet u sustav odvoza.

No, zbog povećanja opsega posla rasli su i troškovi, što zbog zapošljavanja novih radnika, što radi rasta ulaznih troškova. -Stalni udar na poslovanje je velik rast cijene odlaganja miješanog otpada, kao i ostataka iz obrade korisnog otpada, kažu u poduzeću.

U 2023. godini sakupljene su i /ili obrađene rekordne količine otpada od 15.751.022 kilograma, što je rast od 6,2 posto u odnosu na godinu ranije.

Odvajanje korisnog otpada nije se značajno promijenilo. Najlošije i dalje prolaze Prelog, Donji Kraljevec, Kotoriba i Jalžabet, odnosno jedinice lokalne samouprave s jakom industrijom kojima se na teret stavlja miješani komunalni otpad od pravnih osoba, a ne priznaje im se korisni otpad od pravnih osoba. S problemom je upoznato i resorno ministarstvo.

Cilj je da po razvrstavanju otpada najbolje jedinice lokalne samouprave više ne plaćaju poticajnu naknadu, odnosno penale.

U 2024. godini Pre-kom očekuje daljnji rast prihoda od 12 posto zbog povećanja cijena njihovih usluga, dok istovremeno zabrinjava divljanje cijena koje utječu na cijene usluga. Tvrtka je u prošloj godini zapošljavala 105 ljudi.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3591

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije