VATROGASCI

FOTO Održana 140. redovna godišnja skupština DVD Donji Vidovec

Dana 17. veljače 2024. godine održana je u Domu kulture, 140. redovna godišnja skupština DVD Donji Vidovec

Na početku skupštine predsjednik društva Denis Embreuš pozdravio je sve prisutne članove, goste i simpatizere.

Izvješće Upravnog odbora podnijela je tajnica Dorotea Kranjec, blagajničko izvješće za 2023. godinu podnio je dopredsjednik Filip Petrić, Izvješće Zapovjedništva podnio je zapovjednik društva David Šarkanj.

U nastavku donosimo izvješće zapovjedništva:

Zapovjedništvo DVD-a Donji Vidovec je u protekloj godini održalo tri sjednice.
Uglavnom su to bili dogovori oko nabavke opreme koja je predložena Upravnome odboru gdje je i nabava iste odobrena. Od važnijih tema su bile pripreme i odabir članova za obuke i natjecanja, organizacija natjecanja, usvajanje plana periodičkihvježbi operative te javna vježba koju smo realizirali u prosincu.

Tjekom 2023. godine radili smo na području preventive, odazivali smo se na javne
radne akcije kao i na one interne, vježbali smo operativu, ali nažalost imali smo i
intervencije.

U području preventive odradili smo:

  • pregled i osposobljavanje opreme za efikasniji rad
  • preventivni obilazak kućanstava te ukazivanje na moguće požarne
    opasnosti
  • podjelu preventivnih letaka za sezonu loženja
  • vježbe s operativnom jedinicom u svrhu dizanja spremnosti iste
    Od javnih radnih akcija te javnih događanja odazvali smo se na sve na koje smo bili
    pozvani:
  • sudjelovali smo na Fašniku kao osiguranje
  • sudjelovali smo na akciji čišćenja okoliša u našem mjestu
  • sudjelovali smo na Vuzmenki u organizaciji ŠRD-a „Mrena“ i Općine Donji Vidovec kao
    osiguranje
  • sudjelovali smo na manifestaciji „Zrinski kotlić“, u natjecanju u kuhanju
    graha u organizaciji ŠRD „Mrena“
  • sudjelovali smo na više radnih akcija organiziranih od strane Općine
    Donji Vidovec
  • sudjelovali smo na Memorijalu „Dragutin Cenko“, gađanju glinenih golubova i kuhanju bograča u organizaciji lovačkog društva „Patka“
  • te smo sudjelovali na Božićnom sajmu također kao osiguranje.
    Od internih radnih akcija te internih događanja odradili smo:
  • uređivanje i čišćenje vatrogasnog spremišta te sobe za sastanke
  • razmještaj opreme u vatrogasnom spremištu radi bržeg spremanja i
    dolaska na intervenciju
  • operativci su sudjelovali i na radnoj akciji sanacije utonuća temelja
    vatrogasnog doma
  • organizirali smo područno vatrogasno natjecanje
  • a od događaja smo svečano obilježili dan sv. Florijana.

Naši operativci su bili i dio natjecateljskih ekipa koje su sudjelovale na Seniorskom vatrogasnom natjecanju s jednom muškom A ekipom u Donjem Vidovcu gdje smo osvojili prvo mjesto, također s jednom muškom A ekipom na Županijskom vatrogasnom natjecanju u Palovcu gdje smo bili 13. te na Vatrogasnom natjecanju s upotrebom podzemnih hidranata u Vratišincu s dvije muške A ekipe s kojima osvajamo 5. i 6. mjesto.

U protekloj 2023. godini nažalost smo imali i dvije intervencije. Obje su bile tehničkog karaktera. U jednoj se radilo o srušenom orahu na ogradu i cestu kojeg smo sanirali simfonijom motornih pila u 5:20 ujutro, a u drugoj se radilo o prometnoj nesreći u kojoj je nažalost smrtno stradao naš sumještanin. S operativnom jedinicom održali smo 15 vježbi s prosječno 7,8 operativaca na vježbi 14 je bilo internih te jedna javna. Društvo se bavilo i pripremanjem naših novih članova da postanu dio operative nakon položenog ispita za zvanje vatrogasac te upoznavanjem i rukovanjem opremom istih, kako bi jednog dana postali kvalitetni operativci našeg DVD-a.

Na kraju bih pohvalio našu operativnu jedinicu koja je svojim radom, vježbama, znanjem, zalaganjem te brzim dolaskom na intervenciju i kvalitetnom intervencijom pokazala da je naš DVD spreman na svakojake nezgode i uvijek je spreman pomoći.

Također se zahvaljujem Općini Donji Vidovec na financijskoj potpori, kao i našim sumještanima u dijaspori Siniši Lovriću i Franji Babiću na angažmanu oko donacije vrijedne opreme iz postrojbe FF Anger.

Ispred Zapovjedništva DVD-a Donji Vidovec zahvaljujem se našim vatrogascima i ostalim mještanima koji su pomogli radu našeg DVD-a te apeliram na pažnju i preventivno djelovanje svakog pojedinca kako bi imali što manje nezgoda i naših intervencija. – rekao je zapovjednik David Šarkanj.

Nakon iscrpnih izvješća slijedio je najsvečaniji dio večeri, a to su nagrade:

1. Vatrogasna zajednica Međimurske županije na temelju članka 5. stavak 1. Pravilnik o programu osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova izdaje uvjerenje o osposobljavanju Filipu Petrić za specijalnost „ Rad s aparatima za zaštitu dišnih organa ”.

2. VZMŽŽ izdaje uvjerenje o usavršavanju za specijalnost Filipu Petrić i Vladimiru Kučan za spašavanje pod tehničkim intervencijama.

3. VZMŽŽ na temelju pravilnika o dodjeli Vatrogasnih priznanja, odlikovanja, znamenja, povelja i plaketa dodjeljuje diplomu – Vladimiru Kučan, Franu Miser, PetruČukulic, Ivanu Miser o stjecanju zvanja vatrogasac, Mihaelu Mihalic o stjecanju zvanja vatrogasac dočasnik, te Davidu Šarkanj o stjecanju zvanja vatrogasni časnik I. Klase.

Riječi pohvale, podrške ali i čestitke pružili su članovi susjednih vatrogasnih društava iz Svete Marije, Donjeg Mihaljevca, Donje Dubrave te Kotoribe.

Na kraju u ime Općine Donji Vidovec i svih Donjovidovskih udruga obratila se svim prisutnim Općinska načelnica Bojana Petrić, rekavši kako se Donji Vidovec može ponositi na svoje Dobrovoljno vatrogasno društvo, to su dečki na koje se uvijek možemo svi osloniti, bilo da je riječ o intervenciji ili pomoći oko održavanja neke manifestacije, redovno se nalaze kako bi održavali sastanke i vježbali.

Osim natjecateljskih rezultata ostvaruju i dodatne edukacije kako bi bili što kompetentniji za ovaj poziv. Biti vatrogasac je humanitaran čin, ali i jako odgovoran.

Načelnica je iskoristila priliku kako bi čestitala 140. godina djelovanja vatrogastva na području Općine Donji Vidovec, zaista hvalevrijedna brojka, te informirala da su radovi na dogradnji Vatrogasnog spremišta uz Vatrogasni dom koji je Općina prijavila na natječaj „ LAG – Mura Drava” napokon krenuli, te se nada skorijem otvorenju istog.

Želim Vam puno zdravlja, sreće i što manje intervencija. Hvala Vam, uz daljnju podršku Općine Donji Vidovec i mjesnih udruga.

Nakon skupštine slijedio je domjenak i druženje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije