vesela ekipa

SLOŽNI OTOČANCI Maskiraju se već petnaest godina, a ove godine će biti ovčice!

Malo je mjesta u Međimurju, ako ne i šire, koja se mogu pohvaliti kreativnošću i kontinuitetom u maskiranju kao Otok

Sve je krenulo spontano, ideja se rodila između dvadesetak mještana koji su odlučili sudjelovati u povorci u Prelogu.

– Maskiramo se već 15. godinu za redom. Ove godine će nas biti trideset i dvoje maskiranih, dok nas je jedne godine bilo devedesetak. – rekla nam je na početku Danijela Sraka koja je uz Peru Rojka jedna od pokretača ove odlične ideje. Naravno, ništa ne bi bilo izvedivo bez odlične ekipe, dodatno napominje. Podrška kakvu pružaju sudionici ovih veselih maškara se ne viđa često.

Bubamare, štrumfovi, kuhari, vještice….

Već redovno se svi okupe na sastanku nakon Nove godine i tada se dogovara maska. A ideje? Njih ima pregršt. – Svatko predloži nešto i onda odaberemo najbolji izbor, a s vremenom se svi uključujemo i nadograđujemo prvotnu ideju. – govori nam Danijela.

Jedne godine zabilježili su devedesetak sudionika, a svi su bili maskirani u bubamare. Druge pak je godine tematika bila Baby boom budući da se u selu rodilo petero beba koje su također sudjelovale u povorci.

A u što su se sve maskirali tokom godina? Ideja ne nedostaje. Bili su bubamare, crnci, Snjeguljica i 7 patuljaka, dimnjačari, strašila, baby boom, kuhari, vikinzi, klauni, vještice, meksikanci, gljive, kuhari, štrumfovi.

Materijale za izradu maski nabavljaju sami, a svaka maska je ručno rađena i nikada se ne ponavlja.

– Tjedan dana uoči maškara se okupljamo u društvenom domu u Otoku gdje u ugodnom društvu izrađujemo maske. – kaže nam Danijela. Mi smo ih tu i zatekli, u odličnom raspoloženju, vrijednih ruku, a maske su se radile ‘kao od šale’!

Raspon godina sudionika je poprilično raznolik i obuhvaća sve generacije. Najmlađa sudionica, Tesa, učenica je prvog razreda, dok je gospođa Nada Gorupić među starijima, u 61. godini života.

Maskirani traktor

Poseban dio u ovoj priči pripada prijevoznom sredstvu ove vesele družine, a to je – traktor. Svake godine je tematski ukrašen, a budući da će se ove godine svi maskirati u ovce, i traktor će biti prikladno ukrašen, a jedna manja prikolica za ovu priliku pretvorena je u tor.

I tor će biti ručno izrađen zahvaljujući vrijednom trudu i kreativnosti muškog dijela ekipe.

Povorku već godinama prati i Mario Mustač, a posebno veselje slijedi nakon maskenbala kada se u Društvenom domu u Otoku organizira prava fešta.

Zabavu financijski potpomaže Mjesni odbor, a zakusku pripremaju sami. Uključeni su svi članovi obitelji, svatko doprinosi koliko može.

– Roditelji Pere Rojka, mama Rajka i tata Petar su redovno sudjelovali u organizaciji fašnika. – govori nam Danijela. Mama je priremala okrepu, dok je tata vozio traktor. No, godine su ih sustigle te je sada vrijeme za neke nove generacije.

– Rado bih da se uključe i mladi, da se održi tradicija i da se taj jedan dan u godini prepuste zabavi i druženju. Bilo bi lijepo da se nastavi ovaj običaj u kojeg je uloženo mnogo truda, ljubavi i kreativnosti. – zaključuje Danijela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije