RAST CIJENA

AKTUALNO Rastu cijene pogreba u Hrvatskoj – kremiranje nešto jeftinije

U Hrvatskoj, uz sva ostala poskupljenja, rastu i cijene pogreba.

One znatno variraju od regije do regije, a postupno se mijenja i način ukopa pokojnika jer je sve popularnije kremiranje.

“U Zagrebu su cijene ispraćaja pokojnika posljednjih godina najviše rasle u segmentu pogrebne opreme, a sve je popularnije kremiranje, koje je jeftinije od tradicionalnog ukopa”, rekao je Hini Renato Habulin iz tvrtke za pogrebne usluge Habulin, piše Index.hr

Prosječna cijena pogreba u Zagrebu oko 2000 eura

Prosječan ispraćaj pokojnika u Zagrebu, što uključuje lijes, prijevoz preminulog, glazbu ili zbor i ostalo što je dio oproštaja stoji otprilike 2000 eura. Naravno, cijena može biti znatno viša ili niža, ovisno o opremi i dodatnom sadržaju.

Cijena kremiranja, doznaje se u Zagrebačkom holdingu, iznosi 146 eura, a tome treba dodati cijenu kontrolnog pregleda umrlog prije kremiranja od 21.4 eura. Uporaba rashladne komore po danu, takozvana ležarina, iznosi 16.4 eura.

Cijena ispraćaja u Podravini

Josip Behin iz Koprivnice kaže da su cijene pogrebnih usluga u Podravini u zadnje vrijeme rasle u prosjeku 20 posto, a neki su pogrebnici poskupjeli i do 35 posto.

Osnovni ispraćaj pokojnika koji je za života osigurao grobno mjesto Podravce stoji otprilike 1000 eura, a ovisno o specifičnim željama obitelji, cijena može znatno porasti.

Ispraćaj pokojnika na kremiranje je dosta skuplji jer cijenu povećava prijevoz preminule osobe i ekološki lijes. Ponekad cijena raste zbog ležarine jer nerijetko se na kremaciju čeka i po nekoliko dana.

Kremiranje sve popularnije

Ipak, kremiranje na kraju može ispasti povoljnije jer je kazeta za polaganje urne dvostruko jeftinija od klasičnog grobnog mjesta u Koprivnici. Kremiranje je u očitom porastu, ono se više ne tabuizira kao nekad, kaže Behina.

U Koprivnici je sve popularnije, iako je još uvijek ispod 50 posto, no nekada je na 200 pokojnika samo jedan bio kremiran. U Osijeku nema ispraćaja koji košta ispod 1000 ili 1300 eura. U računicu ulazi lijes čija početna cijena iznosi oko 400 eura, a gornja granica je samo nebo.

Pritom su kremiranja u Slavoniji izuzetak, a osječki krematorij trenutno ne funkcionira, pa se kremacije pokojnika privremeno organiziraju u zagrebačkom krematoriju,

Dubrovnik među najjeftinijima u Hrvatskoj

Što se Dubrovnika tiče, iz tamošnje tvrtke Boninovo kažu da cijena ispraćaja iznosi 227 eura. U nju je uključeno korištenje dvorane za ispraćaj, uređenje odra, nošenje pokojnika do groba, otvaranje i zatvaranje grobnice, polaganje lijesa u grobnicu i odstranjivanje i zbrinjavanje vijenaca.

Kad se tome doda cijena lijesa koja iznosi otprilike 400 eura, mada lijes može biti i znatno skuplji, te ostalih usluga, poput oblačenja pokojne osobe, dolazi se do prosječne cijene od 1000 eura.

“Znam, među najjeftinijima smo u Hrvatskoj, što nitko ne bi vjerovao za Dubrovnik”, rekao je Hini direktor Boninova Marijan Dadić, piše Index.hr

Što se kremacije tiče, u dubrovačkom dijelu Hrvatske ona je rijetkost. Razlog je tradicijske prirode, kao i cijena prijevoza pokojnika do krematorija.

Crkva: Kremiranje se ne protivi kršćanskoj vjeri

Na brojnim ceremonijama kremiranja sudjeluju svećenici, koji se bez problema odazivaju na takve ispraćaje, ali njihova tijela, kao i tijela časnih sestara kad im srce prestane kucati, polažu se isključivo u grob.

Ostatak članka pročitajte ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije