Među njima je i naš poznati međimurski kuhar Amos Novak rodom iz Čakovca koji radi kao kuhar u poznatom restoranu u Železnoj Gori
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.
sc. Dragutin Vincek i direktor Turističke
zajednice Varaždinske županije Goran Mališ
primili su članove Regionalnog tima kuhara Varaždinske županije
koji će od 2. do 7. veljače ove godine u Stuttgartu predstaviti
svoja kulinarska i slastičarska umijeća na najstarijem, najvećem
i najraznovrsnijem međunarodnom kulinarskom natjecanju u svijetu
– Kulinarskoj olimpijadi.
Članovi tima mladi su kuhari iz poznatih restorana s područja
Varaždinske i Međimurske županije predvođeni kapetanom tima
Marinom Pozderom, te pod mentorstvom
dopredsjednika Hrvatskog kuharskog saveza Damira
Crlenog i predsjednika Udruge kuhara Varaždinske
županije Bojana Bohorča.
Pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc.
Dragutin Vincek istaknuo je kako se od svakog
natjecanja očekuju određeni rezultati, no u ovom slučaju
najvažnije je sudjelovati, piše Varaždinska županija.
– Ne mislim pritom sudjelovati kao puki promatrač, već kao medij
koji može apsorbirati određene ideje, naučiti nešto novo, a sve u
svrhu promocije Varaždinske županije i njene enogastronomije,
odnosno naših tradicionalnih autohtonih proizvoda po čemu smo
prepoznati i priznati u Hrvatskoj, a kuhari su upravo taj medij
koji omogućuje da se za naše proizvode čuje i izvan granica
Republike Hrvatske – rekao je pročelnik Vincek zaželjevši
kuharima puno uspjeha na natjecanju te se zahvalio Udruzi kuhara
Varaždinske županije na dobroj višegodišnjoj suradnji, a sve s
ciljem promocije i zaštite tradicionalnih proizvoda Varaždinske
županije kako u Hrvatskoj, tako i izvan granica.
Dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir
Crleni naglasio je kako će se ove godine na Kulinarskoj
olimpijadi kroz razne kategorije predstaviti preko 3.000 kuhara i
slastičara iz cijeloga svijeta.
– Bit će to veliki skup struke na jednom mjestu, mogućnost
edukacije kroz međusobne razgovore, prezentacije i promocije i
mislim da je to vrijedno iskustvo za ove mlade ljude iz
Varaždinske županije od kojih neki na ovakvo natjecanje idu prvi
put. Inače, mi kao Udruga kuhara Varaždinske županije već 20-tak
godina odlazimo na ovakva velika natjecanja kao što su Svjetski
kulinarski kup ili Kulinarska olimpijada.
– Osim promocije naših tradicionalnih jela i namirnica, kao i
cijele Varaždinske županije, kuhari sudjelovanjem na takvim
natjecanjima na neki način dobiju “vjetar u leđa” i kasnije u
svojim restoranima mogu na temu tradicionalnih proizvoda
pripremati naša jela, ali u rangu svjetskih trendova u
gastronomiji – izjavio je Damir Crleni.
Kapetan tima Marin Pozder, inače chef u
Restoranu Nobel rekao je kako su pripreme, iako duge i naporne,
dobro tekle.
– Svi mi radimo u restoranima, tako da smo treninge odrađivali
nakon posla. Stoga nam je zbog samog tempa bilo ponekad naporno,
ali mislim da smo se dobro pripremili i očekujemo najbolje
rezultate. Pripremat ćemo naša tradicionalna jela, od
tradicionalnih namirnica, ali na jedan moderan način jer nam je u
interesu Varaždinsku županiju predstaviti u najboljem svjetlu –
zaključio je Marin Pozder.
Regionalni tim Varaždinske županije čine:
AMOS NOVAK – Restaurant Terbotz
MARIN POZDER – Restaurant Nobel
VEDRANA HRASTOVEC SEDLAR – Restaurant The Family
IVAN FOT – Restaurant The Family
DINO VESELIĆ – Restaurant The Family
DARIO RODEŠ – Restaurant Nobel
KARLO ŠTORGA – Restaurant Bedem
LJILJANA SEDLANIĆ – Hotel Trakošćan
BOJAN BOHORČ – predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije
DAMIR CRLENI – dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza