Amos Novak je ostvario šesto mjesto na natjecanju Chaine des Rotisseurs
Međimurac Amos Novak (21) predstavljao je
Hrvatsku na međunarodnom natjecanju mladih kuhara u Meksiku. Po
prvi puta naša je zemlja imala svog predstavnika na Chaine des
Rotisseurs, prestižnom natjecanju koje okuplja mlade kuhare do 27
godine. Rodom iz Čakovca Amos radi kao kuhar u Terbotzu u
Železnoj Gori, restoranu koji je dio međunarodne
organizacije Chaine des Rotisseurs što je i bio jedan od
preduvjeta za odlazak na natjecanje.
– Natjecanje Chaine des Rotisseurs okupilo je 17 zemalja. Kuhalo
se po principu “mistery box”. Dobili smo crnu kutiju s
namirnicama od kojih smo morali pripremiti meni od tri slijeda –
predjelo, glavno jelo i desert. Namirnice nismo smjeli
ponavljati, ali smo mogli uzeti dodatne namirnice da upotpunimo
meni, rekao je Amos Novak te se zahvalio Međimurskoj županiji,
restoranu Terbotz i hrvatskoj udruzi Chaine des Rotisseurs koji
su mu omogućili sudjelovanje na natjecanju.
Prekrasan uspjeh mladog kuhara Amosa Novaka koji je u svjetskoj
konkurenciji osvojio šesto mjesto pohvalio je i Branimir
Jakopić iz Terbotza.
– Vodimo obiteljski biznis. Uz sinove koji studiraju turizam i
agronomiju, i kuhara Amosa, vjerujem da će mlada ekipa nastaviti
uspješno voditi Terbotz. Ne bojim se za budućnost međimurskog
vinarstva i gastronomije. Imamo velike ideje i mogućnosti. Amos
je voljan biti međimurski chef i spremni smo u njega ulagati, a
to je u interesu cijele zajednice, naglasio je Jakopić te dodao
da je upravo restoran Terbotz nedavno proglašen najboljim
restoranom u Hrvatskoj osvojivši 97 od mogućih 100 bodova u
Večernjakovoj kontroli.
– Rad Amos Novaka pratimo od ranije, još kada je prije par godina
sudjelovao na kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu te je zajedno
sa svojim timom osvojio broncu. Već tada smo vidjeli da se u
njemu krije veliki potencijal. Vjerujem da je natjecanje u
Meksiku bilo samo šlag na tortu, a sigurno će briljirati i na
drugim svjetskim natjecanjima, pohvalio ga je župan
Matija Posavec.