
Članice društva su ispekle savršene langoše. Što vi birate - kečap, majonezu, vrhnje i češnjak ili nešto četvrto?
Langoši, languši, langošice… samo su neki od naziva za ukusne lepinjice od tijesta koje gotovo svi rado jedemo. Najbolji su kad su topli, friško pečeni, namazani bilo kečapom, majonezom ili vrhnjem i češnjakom. Kako tko voli!
U zahtjevan posao pripreme langoša nedavno su se upustile
marljive članice Društva žena Hlapičine, koje se rado odazivaju
na brojne manifestacije u najsjevernijem gradu, pa im tako ni
priprema langoša za sajamsku manifestaciju u velikim količinama
nije predstavljala nikakav problem. Valjalo je pomno izračunati
koliko brašna, soli, ulja i ostalih sastojaka je potrebno dodati,
kako bi ovi komadići dizanog tijesta ispali savršeno. Naime,
količine za kućanstvo i one za sajamsku manifestaciju nikako nisu
iste pa je prije same pripreme trebalo dobro promisliti što i
kako. No, prema licima zadovoljnih posjetitelja mogli smo
zaključiti kako su članice društva i ovaj put odlično
odradile posao.

Priprema langoša nije previše zahtjevna. U šalicu toplog mlijeka stavite dizati svježi kvasac te tomu dodate malo šećera. U zdjeli pomiješate brašno, prašak za pecivo i ostale sastojke te dodate dignuti kvasac. Zamijesite u glatko tijesto te ostavite da odmara pola sata. Nakon toga oblikujete loptice koje razvučete i pržite u vrućem ulju dok ne poprime zlatno-žutu boju. Kako bi ocijedili višak masnoće pečene langoše stavite na papirnate ubruse i poslužite ih još vruće. Dobar tek!
Sastojci:
– 1 kg glatkog brašna
– prašak za pecivo
– 2 jaja
– 500 ml tekućeg jogurta
– 3 žličice soli
– šalica toplog mlijeka
– 40 g svježeg kvasca
– žlica šećera
Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica
na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog
deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici
i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i
razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail
adresu recepti@emedjimurje.hr.
