Što nam u programu nudi Centar za kulturu?

U čakovečkom Centru za kulturu u četvrtak, 31. svibnja od 20 sati možete pogledati predstavu Kazališne družine «Štolcer» Čakovec – Idu Zrinski autorice Kristine Štebih. Režiju potpisuje Dejan Buvač koji je primio nagradu za najbolju režiju na ovogodišnjem festivalu KAM u Prelogu.

Uloge u predstavi igraju Željka Grahovec (najbolja glumica na ovogodišnjem festivalu KAM), Matko Buvač, Ivica Mikolaj, Marko Kovač, Kristina Štebih, Tamara Korunek, Toni Zadravec, Igor Belovaić, Ana Horvat, Josip Bašek i Dejan Buvač.

O predstavi:

Obitelj Zrinski je na okupu. Gospodaru Čakovca, banu Nikoli Zrinskom, u posjet je došao brat Petar sa ženom Katarinom. Nitko ne zna što rade iza zidova. Možda se odmaraju, možda pišu pisma, možda se spremaju za novu bitku s Turcima. Čini se da život među zidinama prolazi sporo. Sajmeni je dan. Pred zidinama vreva, tu se radi, ljubi, pjeva i živi. Obični ljudi žive posve običnim životom.

Kazališna družina «Štolcer» sastavni je dio Pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca, a svoju prvu predstavu (Pismo z Galicije) izvela je 2010. godine na KAM-u i odmah postala apsolutni pobjednik. Osvojene su nagrade za najbolju predstavu , najbolji dramski tekst – autorica Kristina Štebih i najbolju režiju – Dejan Buvač.

Na 50. festivalu kazališnih amatera na Hvaru predstava ponavlja uspjeh iz Preloga i te je ponovno osvojila 3 najvrijednije nagrade (najbolja predstava, najbolji dramski tekst i najbolja režija) te još dvije nominacija za inovativnost i najbolju žensku ulogu , što još nikom nije uspjelo u povijesti Festivala. Kao predstavnik Hrvatske kazališna družina s predstavom je gostovala u Sloveniji i Srbiji, te imala brojne  nastupe diljem Hrvatske.

Kristina Štebih dobila je nagradu Mihovil Pavlek Miškina, Hrvatskog sabora kulture za najbolji dramski tekst – Pismo z Galicije. Na KAM-u  2011. godine izveli su predstavu REQUIEM ZA ŽIVE  te bili nominirani za najbolju predstavu, a Dejan Buvač dobio je nagradu za režiju predstave. Na KAM-u 2012. godine kazališna družina predstavila se predstavom IDU ZRINSKI autorice Kristine Štebih.

Željka Grahovec dobila je nagradu za najbolju glumicu Festivala, Dejan Buvač nagradu za režiju , Kazališna družina dobila je i posebno priznanje za izvrsnu kolektivnu igru, a Marko Kovač za glumačku minijaturu. Osim ovih nagrada predstava je bila nominirana i za najbolju predstavu KAM-a , te za najbolji dramski tekst. Predstava traje 60 minuta, a cijena ulaznice je 20 kuna.


Od 6. do 9. lipnja Festival FAČUK

Od 6. do 9. lipnja u Čakovcu će se održati 9. FAČUK – festival kazališne i ulične kreativnosti. Fačuk je festival koji Centar za mlade, CeZaM Čakovec, organizira svake godine (od 2004.),  u suradnji s Kazališnom družinom «Pinklec» koja djeluje pri Centru za kulturu Čakovec.

Prva dva Fačuka jednostavno su poslužila postojećim kazališnim družinama (Pinklec, Dada, Dječje gradsko kazalište, dramske družine srednjih škola) na području grada da prezentiraju svoj rad, tj. da prikažu svoju godišnju produkciju i tako uz Dan grada Čakovca poklone građanima malu kazališnu manifestaciju. Iz godine u godinu festival je porastao i svojim programom pokazivao i promovirao nove, mlade i drugačije kazalištarce i performere, kako hrvatske tako i europske.

PROGRAM

srijeda 6.6.2012.
20:00  Dvorana CZK
OTVARANJE FESTIVALA
Dramski studio «Dada» Kazališne družine «Pinklec»
ŠTA?’
(prema tekstu ”Šta?” Ivana Turkovića Krnjaka)
premijera
21:00  Mala scena Vinko Lisjak
IZLOŽBA MARIONETA ČAKOVEČKE LUTKARICE ŽELJKE HORVAT’
(izložba će trajati od srijede do subote)

četvrtak 7.6.2012.
20:00 Dvorana CZK
Studenti ADU u Zagrebu
INTERES PREMA SUROVOME ŽIVOTU NESTAO JE POPUT DIMA’
(Prema tekstovima Daniila Harmsa projekt grupe studenata
Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu premjerno izveden u sklopu Kazališne Revije Akademije dramske umjetnosti u ožujku 2012. godine)

petak 8.6.2012.
12:00 Dvorana CZK
Studio suvremenog plesa «Teuta»
BIJELI KLAUN
(prema romanu Damira Miloša)

subota 9.6.2012.
16:00 Dvorana CZK
Kazališna družina «Pinklec»
A TKO SI TI?
(prema priči I. Bjeliševa)
17:00 (Mala scena Vinko Lisjak)
ZATVARANJE IZLOŽBE MARIONETA ČAKOVEČKE LUTKARICE ŽELJKE HORVAT’
21:00 (KLUB PROSTOR-dvorište kluba)
DEKONSTRUKCIJA
(audio vizualni performans komadanja automobila performera Krune Jošta)
22:00 (KLUB PROSTOR-dvorište kluba)
ZAVRŠNI FESTIVALSKI PARTY
CFSN DJs Funk Guru & Itch
(party elektronske glazbe)


Dramski studio «Dada» Kazališne družine «Pinklec»

ŠTA? – prema tekstu ”Šta?” Ivana Turkovića Krnjaka – premijera
Igraju:
Danka Brumen – Fanta, ženka
Neven Matoša – Pipi, mužjak
Borna Žganec – Bomb-Bo, izrod njihov
Vilim Haček – Hurk, stari Pipijev
Krešimir Kelin – Zomp, sretnik
Ivan Modrić – Sfis, travar
Ema Štefić – Izroda Sfisova

Klara Bilić, Eneja Zadravec, Rea Štelcer, Anja Kuhanec, Zvonka Katić i Karlo Žganec – Razni sporedni mužjaci, ženke i izrodi

Kostimi: Ines Palašek & Humana Nova
Glazba: Borna Žganec
Scenografija: Davor Dokleja
Redatelj: Davor Dokleja


O predstavi:

Dramski tekst «Šta» govori o sudbonosnim trenucima jedne malo poznate civilizacije koju je, u iščekivanju najveće radosti, zadesila najgnusnija katastrofa. No, drama Ivana Turkovića Krnjaka, mladog zagrebačkog dramaturga, govori i ukazuje na puno dublje društvene probleme.

Dramski studio «Dada» Kazališne družine «Pinklec» u toj je drami pronašao polazišnu točku progovaranja o problemima gladi, siromaštva, nasilja, konzumerizma, te o borbi protiv «baba roge» koju političari vole zvati, kapitalizam ili čak neoliberalni kapitalizam, dok je u predstavi ona vrlo jednostavno nazvana – Stođavo. Mladi su glumci ovog studija hrabro krenuli u postavljanje ove naoko ozbiljne, ali istovremeno i zabavne predstave. Izgleda nespojivo? Pa i nije baš. U kazalištu sve se može. Kako? Dođite i vidjet ćete.   


Kazališna družina «Pinklec» putuje u Šibenik

Prije nekoliko dana u sandučić naše družine stiglo je pismo. A u pismu se nalazio poziv festivalskog vijeća Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koje predstavu «Ptičica» Kazališne družine  «Pinklec» uvrštava u službeni program 52. Međunarodnog dječjeg festivala, koji će se održati od 23. lipnja do 7. srpnja 2012. godine u Šibeniku. Poziv je to koji ih je beskrajno razveselio.

Ovo je druga godina zaredom kako su Pinkleci pozvani na MDF Šibenik što zapravo i nije mala stvar budući da znamo da je taj festival najstariji i najprestižniji festival kazališta za djecu u Hrvatskoj.

I još k tome nastupaju u službenom programu. Nakon naporne, ali uspješne sezone koja se lagano približava kraju, Pinklecima je ovo zaslužena nagrada za veliki trud i rad koji su uložili ove sezone, a ako se kojim slučajem ovog ljeta nađete u blizini Šibenika dođite ih vidjeti.

Nastupaju 1. srpnja u 19 h u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. U svakom slučaju na njihovim ćete web stranicama, a i u sljedećem broju Coolture, ubrzo nakon njihovog povratka moći vidjeti i pročitati kako su se proveli.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije