Zlatna i brončana plaketa za tamburaše iz Male Subotice

Pod generalnim pokroviteljstvom Grada Osijeka ove je godine održan 35. Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe. Na tamburaškom festivalu sudjelovalo je petnaest tamburaških orkestara, četiri tamburaška zbora i četiri u revijalnom programu.

Broj ovogodišnjih sudionika gotovo je bio identičan prošlogodišnjem, ali je nešto smanjen u obimu juniorskih i seniorskih sudionika, dok je povećan  broj dječjih orkestara, najmlađih tamburaša, još neopterećenih recesijskim udarima.

S obzirom na broj ovogodišnjih sudionika ne može se ne primijetiti da tamburaši ne posustaju i da ima još uvijek dovoljno onih koji su u službi mladih koji bezbrižno “ruše” note i s velikim žarom prebiru po žicama tambura, osvajajući tako srca i duše onih koji ih sa zadovoljstvom i oduševljenjem slušaju, uživajući u njihovim majstorijama.

Među tim majstorima na tamburama i ove se godine, po treći put, predstavio i Tamburaški zbor KUU “Zvon” župne zajednice Mala Subotica. Pod dirigentskim štapom Valentina Škvorca ove je godine sviralo šesnaest tamburaša iz Male Subotice. Predstavili su se zanimljivim repertoarom tamburaških skladbi: Marijan Sivoš – Pri Muri, Siniša Leopold – Vrtuljak, Davor Bobić – Tamburaški ostinati (praizvedba) i Siniša Leopold – Tko joj ljubi uplakano lice uz stihove Drage Britvića, dok je za vokalnu izvedbu bio zadužen Tino Jelenić.

Tamburaši su se za ovaj festival dugo i ozbiljno pripremali i dali su sve od sebe. To je uočilo i ovogodišnje povjerenstvo u sastavu Josip Magdić, Dragutin Stivaničević, Martina Kopri, Dražen Varga i Stjepan Fortuna koje ih je za nastup nagradilo Zlatnom plaketom Tambura Paje Kolarića.

Povjerenstvo je za praizvedbe brončanom plaketom nagradilo praizvedbu Tamburaški ostinati koju potpisuje Davor Bobić. Tamburaši “Zvona” tako su se s ovogodišnjeg 35. Festivala HTG U Osijeku vratili sa dvije plakete.

Uz plakete koje su zasluženo osvojili, puno su im značile i riječi svih članova povjerenstva koji su na proglašenju rezultata u Našicama isticali da su upravo “Zvonovci” pokazali nevjerojatan napredak u odnosu na prošlu godinu. Sve je ovo još jedan veliki poticaj za daljnji rad. Na kraju treba spomenuti još nešto, vrlo bitno, što može poslužiti i ostalim mladima i njihovim roditeljima.

Tamburaški zbor KUU”Zvon” sastavljen je od mladih, ali vrsnih svirača, od osnovne škole do fakulteta, koji su to postali svojim marom, trudom i vježbanjem. Uz svoje školske i druge obaveze, gotovo svakodnevno, izdvajaju svoje slobodno vrijeme družeći se, uživajući i opuštajući  se u muziciranju na tamburama i drugim tradicijskim glazbalima.

U ovo teško  vrijeme kada su ostali mladi njihove dobi, nažalost, izloženi  svakakvim porocima oni su ponosni čuvari tradicije svoje Male Subotice, Međimurja i cijele Lijepe naše.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije