Bogat i zanimljiv program čakovečkog Centra za kulturu

Dječje gradsko kazalište Čakovec – Tri leptira

U sklopu Kazališne tribine za djecu i mlade Cukorek iduće subote, 26 svibnja od 16 sati u Centru za kulturu gostuje Dječje gradsko kazalište Čakovec s premijerom predstave Tri leptira Vere Zemunić.

Režiju potpisuje Dejan Buvač, a scenografiju Ivan Levačić. Na natječaju zagrebačkog radija za najbolju dječju radiodramu među nagrađenima je bio i tekst Vere Zemunić «Tri leptira». Međutim, nije izveden na programu Hrvatskog radija. Zato su članovi Dječjeg gradskog kazališta Čakovec odlučili ovu lijepu priču adaptirati za scensko izvođenje.

Tri para leptira bijeli, žuti i crveni veselo lete livadom i upoznaju prijatelje koji na njoj žive.  Susreću  tako maćuhice, skakavca, pčelu i žapca i veselo se igraju. Odjednom započinje velika oluja i leptirići se nemaju kamo sakriti. Traže zaklon kod prijatelja tulipana, ali na žalost od toga ništa.

Oluja će ipak prestati, a leptiri će se spasiti . Kako??? Dođite i pogledajte. U predstavi  glume svi glumci mlađeg uzrasta Dječjeg gradskog kazališta, njih 25. Ovom predstavom završava proljetna sezona Kazališne tribine za djecu i mlade «Cukorek».


Nastup Plesne skupine Or haŠemeš i KUU Seljačka sloga Nedelišće

Istog dana u 20 sati u čakovečkom Centru za kulturu održat će se Kulturno – umjetnička večer uz nastup Plesne skupine Or haŠemeš (Sjaj sunca) i KUU Seljačka sloga iz Nedelišća. Koregraf i voditelj skupine je Neda Wiesler.

Plesna skupina Židovske općine Zagreb osnovana je 1997. nakon velike generacijske praznine u očuvanju židovskog identiteta. Kroz grupu je do sada prošlo oko dvjestotinjak polaznika, a trenutačno je sastavljena od dvadeset stalnih i desetak povremenih članova u rasponu od 15 – 35 godina. Uz pripadnike Židovske općine Zagreb, u grupi zajedno vježbaju i nastupaju i njihovi prijatelji različitih vjerskih i etničkih skupina.

Or haŠemeš razvija jedinstven program židovskog obrazovanja i u skladu s njim odgovarajući scenski prikaz židovske kulture, dostupan i razumljiv kako učesnicima tako i gledateljima. Zbog specifična načina života Židova razasutih diljem svijeta više od dvije tisuće godina židovski je folklor kategorija koju nije jednostavno definirati te izisksuje izrazito pažljiv pristup.

Folklor ne podrazumijeva samo materijalnu baštinu nego uvelike ocrtava način mišljenja i vjerovanja naroda. Iz toga proizlazi jedna od osnovnih osobina židovskog folklora, snažna individualna komponenta pojedinca unutar grupe koja daje dodatni poticaj svakom članu da dođe do izražaja.

U proljeće 1937. godine, na inicijativu središnjice Seljačke sloge Zagreb, u Nedelišću je organizirana prva smotra narodnih pjesama s ciljem da se i u Međimurju osnuju ogranci seljačke sloge. Tako je u Nedelišću osnovan ogranak u kojem se aktivnost, na početku, zasnivala na skupljanju pjesama, prikazivanju narodnih običaja i plesova.

Već 1947. ogranak pokreće i dramsku sekciju te knjižnicu i čitaonicu u domu kulture. Do danas je Seljačka sloga Nedelišće stasala u uspješnu kulturno umjetničku skupinu koja svoju djelatnost prezentira diljem domovine i inozemstva.


Na Tribini ČČ film Lea i Darija

Na Tribini ČČ 24. svibnja u 20 sati možete pogledati hrvatski film Lea i Darija. Film je snimljen prošle godine, a radi se o povijesnoj biografskoj ratnoj drami. Režiser je Branko Ivanda, a uloge tumače Klara Naka, Tamy Zajec, Zrinka Cvitešić, Bojana Gregorić, Linda Begonja, Dražen Čuček

Priča o dvije zagrebačke djevojčice koje razdvaja Drugi svjetski rat i holokaust. Nadahnjujuće istinita priča o Lei i Dariji, dvije trinaestogodišnje djevojčice, koje su u Zagrebu, pred Drugi svjetski rat, bile velike plesne i glumačke zvijezde. Kazališta su bila rasprodana, zvali su ih «hrvatske Shirley Temple».

Hrvatski i europski tisak pisao je u superlativima, snimale su za pariški Pathe i berlinski UFA. Film se snimao na više autentičnih lokacija u gradu Zagrebu i njegovoj okolici a okupio je mnoštvo priznatih hrvatskih glumaca. Lea je pripadala židovskoj obitelji Deutsch, a Daria njemačkoj Gasteiger pa je kompeticija koja se razvila među njihovim roditeljima, početkom rata dobila poseban značaj.

U pogromu židovskih i kasnije, bjekstvu njemačkih obitelji, rađa se dramatično prijateljstvo, koje nas, nakon zabave, plesa, ali i strepnje, vodi potpuno neočekivanom kraju. Kako napraviti zabavan film uz ledeni dodir smrti? Zašto tragičnu sudbinu obojiti ružičastom svjetlošću? Biti vedar skrivajući krik užasa? Kako govoriti o holokaustu, a ne pokazati očekivane prizore?

Kako zadržati autorsku emociju, a racionalno odgovoriti na tisuću pitanja i stotinu dilema? Kako zaobići melodramu s pričom u kojoj se pleše i pjeva? Kako nenametljivo oponašati stil filmova 30-ih i 40-ih godina, a da to suvremeni gledatelj nesvjesno primi kao autentičnost?  Žrtvovati prepoznatljivu selektorsku usmjerenost svjetskih festivala u korist klasične forme?  

Ta i druga pitanja mučila su redatelja koji je na koncu uspješno odgovorio na njih, u što ćete se moći i sami uvjeriti. Ulaz je slobodan, a  filmom Lea i Darija završava proljetna sezona Tribine «Čakovec četvrkom».


Udruženje arhitekata Međimurja priređuje izložbu

U izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec u četvrtak, 24. svibnja Udruženje arhitekata Međimurja od 19 sati priređuje 9. bijenalnu izložbu koja će biti otvorena do 15. lipnja.  Već je tome tradicija koja je ispunila očekivanja da se izložbom projekata i njihovom realizacijom predstavlja UAM.

Struka osporavana i hvaljena, između estetike i pragmatičnosti , među stjegonošama pojedinog vremena, prkosi prosječnosti, ulagačima, fizici…Izložba već 18 godina predstavlja izbor značajnijih i uspješnijih projekata i realiziranih objekata, te urbanističkih planova dvadesetak arhitekata i arhitektica.

Ove godine UAM će uz predstavljanje projekata i realizacija pojedinih arhitekata, javnosti ukazati na probleme našeg grada – gubljenje urbanog identiteta, urbanog načina života, oronulost njegova lica i duha. Ujedno postavlja pitanja o njegovoj ulozi, perspektivi, viziji u  budućnosti, pokušava odgovoriti kakav grad želimo, kako se približiti željenoj viziji da nam “grad” opet postane grad.

Prostor u kojem živimo odraz je sredine u kojoj je nastao, a velikim dijelom na nj mogu i  utječu, upravo, arhitekti.Osim objekata koji su ili će se realizirati u našem bliskom okruženju, značajan dio se odnosi i na projekte diljem Hrvatske.

Izložbu će kratko predstaviti predsjednik udruženja Reno Vrbanec, kojem će se pridružiti i predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) Hrvoje Hrabak, a otvorit će je predsjednik Hrvatske komore arhitekata (HKA) Tomislav Ćurković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije