GDJE JE ZAPELO S OBNOVOM?

PODRUČNA ŠKOLA DONJI VIDOVEC Kritika čitatelja: ‘Zaslužuju li naša djeca lošije uvjete?’

Odgovore smo potražili od ravnateljice matične škole te Međimurske županije kao osnivača

U našu redakciju stigao je e-mail zabrinutog čitatelja kojeg zanima gdje je zapela obnova vanjskog dijela Područne škole Donji Vidovec pitajući se zaslužuju li tamošnja djeca manje od drugih te jesu li oni građani drugog reda.

U e-mailu čitatelja između ostaloga stoji…

– U ovo vrijeme kad je počela nova školska godina i kad po našem lijepom Međimurju vidimo sretna lica malih prvašića i ostalih školaraca kako veselo kreću u svoje obnovljene i novoizgrađene škole, u Donjem Vidovcu možete sresti samo veselu djecu i jako zabrinute i ogorčene roditelje, djedove, bake. Vjerojatno se pitate zbog čega. Naše mališane i ove je godine ponovo dočekala oronula škola, zapušteno dječje igralište (ako se to uopće tako može i zvati), opasna stepeništa i betonske staze. Sve što se može na to reći je SRAMOTA – naveo je.

>> PODRUČNA ŠKOLA DONJI VIDOVEC Kritika čitatelja: “Zaslužuju li naša djeca lošije uvjete?”

Čitatelj se pita zaslužuju li prvašići i ostali učenici i djelatnici škole takve uvjete, znajući da je Međimurska županija osigurala sredstva za obnovu. Odgovore smo potražili u matičnoj Osnovnoj školi Donja Dubrava te u Međimurskoj županiji, kao osnivaču.

Evo što je odgovorila Mirjana Ribić, ravnateljica Osnovne škole Donja Dubrava:

– Područna škola Donji Vidovec u sastavu je OŠ Donja Dubrava koju polazi 53 učenika iz Donjeg Vidovca. U posljednje dvije godine škola bilježi značajan rast broja učenika. Područna škola izgrađena je 1991. godine i unatrag 13 godina (mojeg mandata) ostvarena su značajna ulaganja u tu školu, prvenstveno ulaganja u smjeru unutarnjeg uređenja. Uz pomoć osnivača, Međimurske županije, i naših sredstava promijenjen je parket u obje učionice i kompletni namještaj u zbornici, nabavljeni su ormari i zavjese za učionice, postavljene su nove garderobne vješalice u hodniku i pametne ploče i projektori u obje učionice, nabavljeno je 12 laptopa i ormarić za punjenje 20 tableta.

Učiteljice u same vlastitim angažmanom obojale prostorije hodnika, a domar zidove učionica. Obnovljeni su prostori kuhinje (nove pločice i električne instalacije), a Općina Donji Vidovec financirala je nabavu dijela kuhinjskog inox namještaja, a dio je nabavljen donacijom.

Unatrag dvije godine prenamijenjena je prostorija spremišta u učionicu za održavanje informatike – postavljen je laminat, pametna ploča i projektor. Što se tiče vanjskog uređenja, Međimurska županija financirala je novi aluminijski prozor za tu učionicu te su se zamijenila stara vrata kotlovnice i informatičke učionice novim aluminijskim vratima.

U 2021. godini napravljena je rekonstrukcija grijanja u iznosu od 88.300 kn, a prošle je školske godine Međimurska županija i Općina Donji Vidovec pomogla u opremanju školskim namještajem za učionicu 1. i 2. razreda. Radi uređenja vanjskog igrališta postavljena je ograda, doduše samo jednim dijelom, jer je radi utvrđivanja međe i drvenih šupa na tom dijelu dvorišta pokrenut sudski spor.

Nova ulaganja vanjskog uređenja u područnu školu u Donjem Vidovcu planirana su zajedno s Međimurskom županijom – sanacija pločica, rekonstrukcija ulaza, postavljanje novih klupica i proširenje parkirališnog prostora. Raspisan je javni poziv na kojeg je pristigla jedna ponuda koja nije zadovoljavala uvjetima natječaja te je poziv poništen. U razgovoru s nadležnima, osnivačem, dogovorena je projektna dokumentacija za izvođenje radova i ponavljanje javnog poziva.

Foto čitatelja

Osnovna škola Donja Dubrava uređena je energetskom obnovom i nju polazi 156 učenika iz Donje Dubrave i Donjeg Vidovca. Iako se maksimalno trudimo vlastitim sredstvima (od sakupljanja papira, božićnih sajmova, donacijama, javljanjima na razne natječaje, pomoćima roditelja, vlastitim angažmanom učitelja) obnavljati područnu školu naša sredstva nisu dostatna za veća ulaganja kao što je rekonstrukcija obaju ulaza i prilaza.

Međimurska županija svjesna je potrebe ulaganja u našu Područnu školu, tim više što je broj učenika u porastu i financijski nas je pratila u potrebama unutrašnjeg uređenja, a trenutno smo u konstantnim i konkretnim razgovorima oko vanjskog uređenja prostora. Bez obzira na uređenje, bilo vanjskog ili unutarnjeg prostora, učenici nisu zakinuti za kvalitetno obrazovanje – napisala je.

Sličan odgovor, odnosno da je došlo do poništenja natječaja potvrdila nam je i pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah.

– Međimurska županija u svom je proračunu predvidjela sredstva za uređenje ulaza Područne škole Donji Vidovec, a sam postupak jednostavne nabave radova na uređenju ulaza Područne škole Donji Vidovec, procijenjene vrijednosti nabave od 88.000 kuna bez PDV-a, započeo je tijekom ljeta 2022. godine. U roku za dostavu ponuda zaprimljena je samo jedna ponuda koja je odbijena iz razloga što ponuditelj nije ispunio sve stavke troškovnika te je postupak morao biti poništen. Postupak jednostavne nabave je ponovljen te je u tijeku pregled i ocjena zaprimljenih ponuda, a radovi će biti izvršeni u najkraćem mogućem roku – rekla nam je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije