strastveni zaljubljenici u prirodu

OBITELJ KOVAČIĆ IZ ŽELEZNE GORE Zaljubljenici u prirodu i rad!

Kovačići proizvode matični sok od aronije, čaj od aronije te svježe borovnice

Zvjezdana i Damir Kovačić iz Železne Gore strastveni su zaljubljenici u prirodu, ali i u rad. Zvjezdana je zaposlena kao prodavačica, dok je Damir ravnatelj Osnovne škole Hodošan, a po struci profesor informatike.

S obzirom da su im poslovi vezani uz zatvorene prostore, slobodno vrijeme obožavaju provoditi u prirodi koje im u međimurskim bregima zaista ne nedostaje. Obiteljska tradicija bavljenja poljoprivredom potaknula je i mlade supružnike na sadnju nove poljoprivredne kulture te uzgoj bobičastog voća.

– Danas već daleke 2013. godine puno smo slušali o super voću, aroniji. S obzirom da smo imali praznu poljoprivrednu površinu, odlučili smo zasaditi stotinjak sadnica aronije. Ona nije toliko zahtjevna za uzgoj, treba joj samo slobodno mjesto i dobra zemlja za rast, ne smetaju joj vrućine, ali ni niske temperature. Prve tri godine smo mislili da neće biti ništa od plodova pa smo zasadili i 280 sadnica borovnice, a onda je počela rasti i aronija i davati plodove. Uhvatili smo se u koštac s berbom, ali i uzgojem borovnice, govore supružnici Kovačić.

Borovnica traži puno više rada

– Za razliku od aronije, borovnica traži našu svakodnevnu predanost i to najviše od trećeg do kraja sedmog mjeseca. Od rezidbe, do konstantnog prihranjivanja, obaveznog navodnjavanja, poslovi se samo nižu, a mi se prilagođavamo. Ustajemo ranom zorom, odlazimo na počinak kasno u noć, ali se ne bunimo, pričaju Zvjezdana i Damir koji mirno spavaju tek od ove godine nakon što su postavili protugradne mreže i to u pravi tren rekli bismo.

– Da, svake smo godine strepili neće li nas zateći i ta nevolja pa tek sada mirujemo barem što se tih vremenskih neprilika tiče. Rad nam kao što vidite nije stran, a najviše nas veseli kada od svojih kupaca čujemo lijepe riječi o našim proizvodima, kažu.

Eko proizvod

Kovačići proizvode matični sok od aronije, čaj od aronije te svježe borovnice.

– Naše biljke nikad nisu prskane što svim našim kupcima jako puno znači. Proizvod je čist i kvalitetan, a ove su godine borovnice prekrasne. Berba je najteži dio uzgoja, rekli bismo, iako, kad se okupe prijatelji, kumovi i obitelj sve nekako lakše prođe, dodaju Kovačići.

Upornost se isplati

Zvjezdana i Damir, uz pomoć trogodišnje Zite, danas uživaju u plodovima teškog rada i odricanja, no u počecima nije sve išlo toliko glatko.

– Bilo je tu puno neprospavanih noći, brige i razmišljanja što ćemo i kako ćemo. Krenuli smo od nule, svaki dio smo obradili svojim rukama i mic po mic unapređivali način proizvodnje i uzgoja. Borimo se i danas nakon desetak godina bavljenja ovom granom poljoprivrede, ali sada se već lakše diše. Danas ne moramo hodati uzduž i poprijeko po njivi i ručno zalijevati borovnice, ali zato beremo bobicu po bobicu odmah gledajući kvalitetu. U planu nam je i proširenje, no o tome ćemo razmišljati malo kasnije. Sada želimo dalje raditi i uživati u plodovima svoga rada, zaključuju Kovačići.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3508

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije