Najava programa u čakovečkom Centru za kulturu

Najava programa u čakovečkom Centru za kulturu

Big band na Tribini ČČ

Na Tribina Čakovec četvrtkom 3.svibnja od 20 sati nastupa Big band iz Čakovca koji je osnovan 1995. godine kao težnja domaćih glazbenika da upotpune kulturnu ponudu grada. Isprva je band bio zamišljen kao revijalni, ali dobrim odazivom glazbenika, publike i nadasve kritike, ostao je odan jazz formi. Svojom kvalitetom ubrzo je nadišao amaterske okvire te je često pozivan na jazz festivale u Hrvatskoj i inozemstvu.

Big band je iznjedrio nekoliko vrhunskih glazbenika kao što su Robert Jambrušić – bubnjevi, Robert Polgar – saksofon, Abel Kovačević – bubnjevi, Gordan Perši – saksofon…Uz Big band nastupili su poznati glazbenici: Boško Petrović, Ðimi Stanić, Saša Nestorović, Vlatko Stefanovski, Željko Kovačević, Ladislav Fidri… Big band odnedavno vodi Filip Horvat.

Započinje 39. Majski muzički memorijal  «Josip Štolcer Slavenski»

U srijedu, 9. svibnja od 11 sati u sklopu memorijala nastupa Komorni ansambli i Gudački komorni orkestar Muzičke akademije Zagreb. Gudački komorni orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u okviru nastave djeluje od jeseni 2006. godine, a osnovan je na inicijativu prof. Jože Haluze.

Do sada je održano niz uspješnih koncerata u dvorani Akademije (F-5) s petnaestak različitih programa, nastup u sklopu Glazbenog ciklusa Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj u Zagrebu, nastup na Memorijalu J.Š. Slavenski u Čakovcu (2008.) dva koncerta u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, koncert u Peterchkirche u Beču pod umjetničkim vodstvom Catherine Mackintosh, te nekoliko koncerata u Crkvi Sv. Katarine u Zagrebu u sklopu manifestacije Pasionska baština.

U sastavu su: violine: Lana Adamović, Teodora Sucala Matei, Daniel Božičević, Andrii Isakov, Val Bakrač, Andrea Martinović, Marino Tomasović, Ankica Šoša, Mislav Salopek, Irena Vučić, Katarina Hideg, Dubravka Valent, Mia Dugandžić Marić, Rika Takaba, viole: Martina Pustički i Daniel Rušec, violončela: Matej Milošev i Sara Novoselić, kontrabasi: Jura Herceg, Toma Vlčev i Darko Zlopaša. Voditelj orkestra je Jože Haluza, izv.prof.


Izložba Maše Bajc

U izložbenom prostoru istog dana u 19 sati otvorit će se multimedijalna izložba Maše Bajc pod nazivom Razgovor s Jožom. Maša Bajc rođena je 1980. u Čakovcu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Polazište izložbe “Razgovori s Jožom” dijalog je između dvoje umjetnika različitih medija i različitih generacija, povezanih porijeklom.

Međimurje,  regija omeđena sa dvije rijeke – Murom i Dravom, imala je važno mjesto u djelu Josipa Štolcera Slavenskog, a elementi tradicijske glazbe bili su često  prisutni u njegovom radu. “Voda zvira”, tradicionalni međimurski napjev koji je Slavenski obradio za mješoviti zbor, svoje će mjesto naći i u instalaciji Maše Bajc. Melankolična melodija evocira maglovite međimurske pejzaže određene upravo vodom, koja se pojavljivala kao motiv i u Mašinoj ranijoj seriji oniričnih pejzaža nazvanih “Scapes”.

Maša pejzaž doživljava kao ekstenziju intimnog unutarnjeg svijeta kako ga opisuje Gaston Bachelard i istražuje pojam mjesta i prostora. Maša trenutno živi i radi u New Yorku i Zagrebu. Članica je HDLU-a. Istražuje područja fotografije, videa i instalacijske umjetnosti.  Izlagala na tri samostalne izložbe te brojnim skupnim u zemlji i inozemstvu, a čakovečku izložbu možete pogledati do 21. svibnja.


Koncert gudača iz Beograda i Zbora HRT-a

Za srijedu od 20 sati najavljujemo koncert u kojem nastupaju  Beogradski gudački orkestar Dušan Skovran i Zbor HRT-a Zagreb uz dirigentsku palicu Tončija Bilića. Beogradski gudački orkestar Dušan Skovran jedan je od najistaknutijih srpskih komornih ansambala koji je u preko četiri desetljeća zabilježio izrazite međunarodne uspjehe i predstavio se na brojnim koncertnim pozornicama Europe, Azije i Amerike, u preko 400 gradova.

Orkestar posebnu pozornost posvećuje izvedbi suvremene glazbe i ostvaruje niz svjetskih praizvedbi. U okviru zapaženog ciklusa Dijalog, koji je po ideji Obrada Nedeljkovića započet 2004. godine, predstavljaju ostvarenja najuglednijih domaćih i stranih suvremenih skladatelja.

Nastavljajući tradiciju Zagrebačkih madrigalista, Zbor Hrvatske radiotelevizije utemeljen je četrdesetih godina prošlog stoljeća. Djelujući najprije kao komorni ansambl – pod vodstvom Mladena Pozajića, a zatim Slavka Zlatića – s vremenom je prerastao u prvi profesionalni zbor u Hrvatskoj. Tijekom posljednjih pola stoljeća njegov umjetnički identitet je oblikovalo niz uglednih glazbenika čiji put danas nastavlja šef-dirigent Tonči Bilić.

Velik repertoar Zbora obuhvaća skladbe a cappella i vokalno-instrumentalne skladbe u rasponu od rane renesanse do najnovijih glazbenih djela, a osobita se pozornost posvećuje njegovanju hrvatske glazbene baštine.

Tonči Bilić jedan je od najsvestranijih hrvatskih dirigenata koji uspješno ravna koncertnim programima, opernim i baletnim predstavama te s raznorodnim sastavima izvodi djela u rasponu od renesanse do suvremene glazbe. Surađuje gotovo sa svim hrvatskim orkestrima te s inozemnim zborovima (za nastup s Nizozemskim komornim zborom nagrađen je posebnim priznanjem istaknutog dirigenta Erica Ericsona) i orkestrima. Gost je brojnih domaćih i inozemnih festivala.


Koncert Rochera i Blanke Tkalčić

10. svibnja na Tribini Čakovec četvrtkom u 20 sati održat će se koncert beogradskog Gudačkog kvarteta Rocher i mezzosopranistice Blanke Tkalčić.

Kvartet je osnovan  2011. godine u Beogradu na ideju dua «Rocher». Repertoar kvarteta čine mnogobrojna djela  klasike, popularnih minijatura i jazz standarda. Osim u Srbiji kvartet je imao zapažene nastupe na Shopping Festivalu u Dubaiju 2012.god. U pripremi je materijal za prvi CD., čine ga Radmila Vardalić i Aleksandra Dotlić na violini, Dejan Rokvić na violi ina violončelu Goran Mrđenović.

Blanka Tkalčić  (mezzosopran) rođena je u Čakovcu. Pohađala je Glazbenu školu u Varaždinu, u klasi prof. Darije Hreljanović. Studij nastavlja u Austriji na Akademiji za glazbu i glumu u Grazu u klasi prof.dr. Ulfa Bästleina. Usavršavala se i sudjelovala na nacionalnim i međunarodnim seminarima – u Grožnjanu, Njemačkoj, Austriji i Liechtensteinu, kod eminentnih pedagoga (Silvia Bazzoni – Bartoli) te na ljetnim seminarima barokne glazbe i plesa «Aestas musica» -London u Varaždinu.

Diplomirala je 2001. godine u klasi prof. dr. Ulfa Bästleina s najvišom ocjenom. U lipnju 2004. godine magistrirala je na istoj akademiji na smjeru popijevka i oratorij u klasama  prof. Gerharda Zellera i prof. Karlheinza Donauera. Godine 2007. završila je specijalizaciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat – Dunjko.

Gostovala je u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Njemačka, Slovenija, Mađarska, Estonija, Italija, Češka, Srbija, Ruska federacija, Liechtenstein, itd.). Nastupala je uz Varaždinski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačku filharmoniju, Brandemburšku filharmoniju, Wiener Johann Strauss Capelle i Pariški komorni orkestar.

S Pariškim komornim orkestrom 2004. i 2008. godine izvodi Mozartov «Requiem» u Parizu. Od 2005. godine je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku ostvarila uloge u opereti S. Albinija «Madame Troubadour» u ulozi Georgette, zatim u operi  «Martha» Friedricha von Flottow-a u ulozi Nancy te u opereti «Vesela udovica»  F. Lehara u ulozi Valensienne.

U Moskvi je 2007. godine sudjelovala na «Danima hrvatske kulture». Od 2007. godine kontinuirano surađuje s «Operom BB» gdje ostvaruje uloge u operama: G. Rossini  «Il Signor Bruschino» u ulozi Marianne, G. Menotti «Meduim» uloga Madam Gobineau, J.F.A. Ibert «Angélique», G.B.Pergolesi «Služavka gospodarica» uloga Serpine, G. Donizetti  «Il campanello», uloga Serafine.

U suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom 2008. godine sudjeluje u praizvedbi opere »Sirena» Pere Šiše. Godine 2008. i 2009. u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin nastupila je u «Božićnoj priči» Rudolfa Matza. Iste godine izvodi Mozartov «Requiem»  na gostovanjima u Liechtensteinu i Švicarskoj. Od 2008. godine članica je Europeisches Musik Zentrum Wien. Također se bavi i vokalnom pedagogijom u Glazbenoj školi Varaždin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije