Vanjkovci se mogu pripremiti kao slani ili slatki desert
Dani Općine Kotoriba ovog su vikenda bili ne samo prilika za
slavlje i zabavu, već i za uživanje u tradicionalnom kulinarskom
bogatstvu ovog područja. Jedan od najomiljenijih delikatesa koji
je privukao mnoge posjetitelje su vanjkovci, autentični
kotoripski desert, koje su pripremile vrijedne članice Udruge
žena Kotoriba.
Vanjkovci predstavljaju pravu poslasticu za nepca. Za pripremu
ovog tradicionalnog deserta potrebno je glatko brašno, topla
voda, mast i sol. Nakon što se tijesto pažljivo umijesi, treba mu
dopustiti da odstoji barem sat vremena, nakon čega slijedi
razvijanje tijesta.
Nadjev za vanjkovce može biti raznolik i prilagođen osobnom
ukusu. Mnogi koriste sir, jabuke, višnje, trešnje, zelje, tikve,
mak, orase, a ovo je samo mali dio mogućnosti. Vanjkovci se mogu
pripremiti kao slani ili slatki deserti, ovisno o preferencijama.
Vanjkovci su postali neizostavan dio gastronomske ponude Dana
Općine Kotoriba, privlačeći brojne posjetitelje svojim
jedinstvenim okusima i tradicionalnim pristupom pripremi.