Humana Nova: Osnovnoškolci sakupili veliku količinu nošene odjeće

Socijalna zadruga Humana Nova u petak, 20. travnja u suradnji s osamnaest osnovnih škola u Međimurskoj županiji aktivno je obilježila Dan planeta Zemlje. U akciji je sakupljeno više od 10 metara kubičnih nošene odjeće, čime su osnovnoškolci direktno doprinijeli zaštiti okoliša. Kako?

Nerecikliranje odjeće povećava proizvodnju odjeće, a time i zagađenje za sve nas. Primjer je pamuk. Proizvodnja pamuka uništava poljoprivredna zemljišta i zagađuje vodotok. 22.5% svih insekticida i 10% svih pesticida koji se utroše na godišnjoj razini koristi se kod uzgoja pamuka.

Možda je teško za povjerovati, ali proizvodnja samo jedne pamučne majice zahtjeva 150 grama pesticida. Da stvar bude još gora, pesticidi prodiru u naše podzemne vode, truju ptice, pčele, ostale životinje, poljoprivrednike i posljedično sve nas. Nakon što pamuk uđe u proizvodne procese tekstilne industrije, utjecaj na okoliš još je veći.

Međimurski osnovnoškolci, donacijom nošene odjeće za oporabu i reciklažu u Socijalnoj zadruzi Humana Nova smanjili su za 10.800 kg emisiju CO2 u atmosferu, sačuvali 18 milijuna litara pitke vode i spriječili upotrebu 600 kg pesticida u proizvodnji pamuka kao sirovine! Iz zadruge zahvaljuju školama na suradnji i uključivanju u akciju, te se nadaju istoj predanosti i motivaciji u budućim aktivnostima.

U akciji su sudjelovale sljedeće osnovne škole: I. OŠ Čakovec, II. OŠ Čakovec, III. OŠ Čakovec, OŠ Domašinec, OŠ Mursko Središće, OŠ Ivanovec, OŠ Hodošan, OŠ Nedelišće, OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Petar Zrinski Šenkovec Čakovec, OŠ Kotoriba, OŠ Donja Dubrava, OŠ Orehovica, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Selnica, OŠ Strahoninec, OŠ I. G. Kovačića Sveti Juraj u Trnju i PŠ Palinovec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije