Prvi poljoprivredni tečaj u duhu biodinamike

Prvi poljoprivredni tečaj u duhu biodinamike

Dr. Rudolf Steiner, vizionar dvadesetog stoljeća, začetnik antropozofije, rođen je u Donjem Kreljevcu 1861. godine. Bio je jedinstven u svom radnom opusu u kojem je proučavao i iznosio upute iz područja pedagogije, medicine, psihologije, ekonomije, arhitekture i poljoprivrede.

Iz tog razloga u Donjem Kraljevcu osnovana je Ustanova Centar dr. Rudolfa Steinera od strane Međimurske županije i Općine Donji Kraljevac. U Centru se svake godine obilježavaju Dani dr. R. Steinera s priredbama i programom prikladnim njegovom radu i istraživanju. Trenutno je u  postupku dovršavanje nove zgrade Centra koja će svakako svojim sadržajem i aktivnostima omogućiti nove spoznaje u procesu razvoja ljudskog društva.

Biološko-dinamička poljoprivreda je proizvodnja hrane putem spoznaje istinske stvarnosti. Naime, temelje bio-dinamike je postavio dr. Rudolf Steiner na Poljoprivrednom tečaju 1924. godine u Koberwitzu, tadašnjoj Njemačkoj, današnjoj Poljskoj.

Poljoprivrednici s početka 20. stoljeća primijetili su opadanje plodnosti na poljoprivrednim površinama, veće obolijevanje uzgojenih biljaka i napad štetnika i općenito slabiju kvalitetu proizvedene hrane.

Zabrinuti, tražili su rješenje od svog suvremenika dr. R. Steinera. Steiner je uvidio da je uzrok tome materijalističi pogled na proizvodnju hrane i da se kao posljedica pojavila degeneracija svih proizvoda bitnih za život ljudskih bića. Predavanja koja je održao trajala su 10 dana s više od stotinu sudionika na imanju grofa Keyserlingka u Koberwitzu.

Sposobnosti spoznaje dr. R. Steinera omogućile su mu da poljoprivrednicima iznese upute za gnojidbu, izradu pripravaka za tlo i biljke, zaštitu bilja od nametnika, bolesti i korova. Od tada pa do danas načela bio-dinamičke poljoprivrede prihvatili su poljoprivrednici širom svijeta.

Poljoprivredni tečaj u duhu bio-dinamičkih načela održan 14. i 15. travnja 2012. godine u Donjem Kraljevcu okupio je tridesetak polaznika. Predavač Drago Purgaj dipl. ing. agr., voćar s dugogodišnjim iskustvom u bio-dinamici dva je dana izlagao osnovne upute koje datiraju iz daleke 1924. godine, izvorno proistekle od dr. Rudolfa Steinera.

Osnovna namjera tečaja je polaznike obučiti za razumijevanje dinamičkih procesa na poljoprivrednom gospodarstvu  koji utječu na rast i razvoj biljaka i životinja, te ih osposobiti za samostalno predviđanje i rješavanje situacija na vlastitom gospodarstvu.

Preduvjet za samostalno rješavanje situacija je prije svega promjena načina razmišljanja i usmjeravanja u uzgoju biljaka i životinja. Jedan primjer je razlikovanje uzroka i posljedice. U poljoprivredi se danas pojava nametnika i bolesti na kultiviranom bilju promatra kao uzrok koji dovodi do smanjenja uroda, međutim pojava nametnika je posljedica djelovanja određenih snaga pri čemu je biljka dovedena u stanje smanjene životnosti i nametnici joj pomažu otkloniti nastale blokade.

Otuda poznata izreka da su nametnici i bolesti oruđa prirode koji pomažu biljci ponovo uspostaviti ravnotežu. Zadatak poljoprivrednika je riješit situaciju putem promatranja i sagledavanja međusobnog sveopćeg prožimanja makrokosmosa i mikrokosmosa, prirodnih zakonitosti, svugdje i svakodnevno prisutnih. Sve je povezano i sve se događa s razlogom.

Na tečaju je pojašnjeno kako djeluje nadsunčev i podsunčev sustav, životne i reproduktivne snage, kremene i vapnene supstance, zatim karakter planeta, elemenata i biljaka te njihovoj međusobnoj povezanosti kao i povezanosti ljudskih bića, biljaka i životinja. Sve je pojašnjavano u smislu poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivrednik potom pomoću preparata i mjera koji obogaćuju postojeće resurse, harmonizira stanje na svom gospodarstvu.

Naizgled, zvuči poznato s svakodnevnom poljoprivrednom pričom, međutim razlika je vrsti preparata, vremenu i načinu primjene, te najviše u namjeri samog poljoprivrednika i njegovoj predanosti u radu. Učenje dr. Rudolfa Steinera upućivalo je na nužne promijene odnosa prema prirodi i samima sebi. Iz njegovog učenja proizilazi i sama ekološka poljoprivreda što je danas malo poznato.

Tečaj je odisao opusom rada dr. R. Steinera i povremeno izlazio izvan granica poljoprivredne proizvodnje. Životna djela upravo su tako i nastajala, međusobno se prožimala i dopunjavala.

Sam poljoprivredni tečaj bio je organiziran na način da su polaznici prvo dva dana slušali teoriju, a tjedan dana kasnije ponovno su se okupili na praktičnoj radionici u Donjem Kraljevcu. Radionica je održana usprkos promjenjivom travanjskom vremenu kada je sudionike pratila čas kiša, čas sunce, no unatoč tome u dobroj atmosferi, s puno volje radilo se po zacrtanom planu, postavljana su brojna pitanja na koja im je g. Purgaj odmah odgovarao.

Radilo se na izradi komposne hrpe koju su na kraju preparirali preparatima, izradi pripravka gnoj po Mariji Thun, te  izradi sumporno-vapnene juhe kojom se biljke i voćke prskaju preventivno za suzbijanje gljivičnih oboljenja, a praktično je pokazano i miješanje  pripravka.
Organizator se dodatno potrudio te su svi sudionici tečaja na kraju radionice i druženja primili priznanja za sudjelovanje na Poljoprivrednom tečaju.

Isto tako pozitivne reakcije i izražena potreba za novim spoznajama na temu biološko dinamičke poljoprivrede samo su potvrda da Centar dr. Rudolfa Steinera ima budućnost te puno mogućnosti i posla ispred sebe.


Demeter International
osnovan 1997. godine, je najveća svjetska organizacija za certificiranje biološko-dinamičkih proizvoda. Namjera je zajednički djelovati na području pravnih, gospodarskih i duhovnih područja. Prema statistici koju vodi Demeter International (izvor www.demeter.net) u svijetu 5 615 farmi bio-dinamički njeguje 144 497 ha. Demeter certifikacija provjerava zadovoljavanje standarda od strane proizvođača, koji zauzvrat jamče visoku kvalitetu svojih proizvoda krajnjim kupcima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije