Uz obućare, traženi i krojači, zidari, kovinotokari i konobari

– Želimo zaposliti nove, mlade ljude i pomagati im u školovanju. To nam je jamstvo za budućnost – kazao je prije tri mjeseca Guido Strebel, tehnički direktor austrijske tvrtke Paul Green, koja godišnje proizvede dva milijuna pari ženske obuće. Želja mu se i ostvarila. Gospodarska škola Čakovec od ove će godine ponovno, nakon sedam godina, upisivati obučare!

Ravnateljica Sabrina Blajda kaže da su spremni upisati skupinu učenika za zanimanje obučar, koje je ugašeno prije sedam godina zbog slabog interesa. – Dobili smo pisma namjere iz dviju tvrtki koje su izrazile spremnost za zapošljavanje obučara, a dobili smo i podršku Hrvatske gospodarske komore, Županije i HZZ-a. Cilj nam je upisati desetak učenika – kaže S. Blajda.

Pismo namjere poslale su tvrtke Meiso iz Goričana, koja surađuje s Paul Greenom, i Haix obuća iz Male Subotice, tvrtka u njemačkom vlasništvu. Tvrtke su spremne i na stipendiranje učenika, svjesne da će im stručni radnici i te kako trebati. Paul Green u Prelogu planira graditi tvornicu i logistički centar, za što će mu iduće godine trebati dvjestorinjak radnika!

Zanimljivo je da je Gospodarska škola prije dvije godine zatražila od resornog ministarstva dozvolu za upis obućara, no iz Zagreba je stigla odbijenica. Država je zaustavila nova zapošljavanja u školama, pa je projekt završio u ladici. No, uz podršku tvrtki i ustanova, očekuje se da dopusnica ovaj put neće izostati. Obućari su u Međimurju deficiratno zanimanje, isto kao i zidari, tesari, konobari, kovinotokari, krojači… S druge strane, velik broj ekonomista i tehničara svih vrsta teško dolazi do posla.

– Na tržištu rada postoji i višak agroturističkih tehničara koji se ipak upisuju iz godine u godinu, što osobno ne razumijem jer nema pokazatelja o tome tko ih treba – kaže pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanju, kulturu i sport mr.sc. Sonja Tošić-Grlač.

Upozorava da bi se više trebali povezati gospodarstvo i obrazovanje jer sustav školstva, na žalost, nije prilagođen potrebama gospodarstva. Jedno od rješenja je i uvođenje novih programa, poput ovog za obučare. Ove godine osnovnu školu završava oko 1300 učenika.

Od zanimanja za koja je potrebna visoka stručna sprema, najviše nezaposlenih je diplomiranih učitelja, pravnika i ekonomista, a najtraženiji su liječnici, diplomirani inženjeri strojarstva, elektrotehnike…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije