KOTORIPSKI LOVAC NA POVIJESNE PRIČE

KAKO SU SE NEKAD RAUBŠICANJEM PREHRANJIVALI Josip Siladi prisjeća se svog oca Stjepana Siladija – lovca i krivolovca

Svaki dio ulovljene životinje se iskoristio. Krzna su se prodavala prekupcima iz Hemuševca i Male Subotice...

Ponukan medijskom pažnjom koju posljednjih mjeseci u našem kraju ponovno dobivaju dabrovi, listu Međimurje se javio već poznati kotoripski lovac na priče iz povijesti Josip Siladi. Podsjetimo, Siladi je svojevremeno za tjednik progovorio o vezama njegove obitelji sa zloglasnim Vladom Tepešom koji je engleskom književniku Bramu Stokeru poslužio kao inspiracija za kultni roman Drakula, a zatim i o napadu mađarskih razbojnika zvanih Pataki na kotoripski župni dvor, događaj koji datira iz druge polovice 19. stoljeća.

>> KAKO SU SE NEKAD RAUBŠICANJEM PREHRANJIVALI Josip Siladi prisjeća se svog oca Stjepana Siladija – lovca i krivolovca

Za ovu priliku, Josip se prisjetio svojeg oca Stjepana Siladija. On je bio, nabraja naš sugovornik, lovac, lovočuvar, lovnik, ali i krivolovac, odnosno raubšicer.

– Djece je naime bilo ukupno 12. Trebalo je prehraniti obitelj. Zato je divljač hvatao na legalan, ali i na ilegalan način, objašnjava raubšicanje Josip dodajući da se njegov otac bavio i poljoprivredom te pčelarstvom.

KRZNO ŠTAKORA

Prisjeća se njegovih priča.

– Lovio je krznaše kao što su vidra, bizantski štakor, kuna, tvor, jazavac, divlja mačka i lisica. Primjerice, štakore je hvatao u zamku napravljenu od željeza na koju je životinja morala stati ili mrežom koja se stavljala u štakorovu rupu u koju bi se uhvatio živ. Bizantski štakor lovio se zbog krzna koja su kupovali prekupci iz Male Subotice i Hemuševca, a onda ih prodavali u Ljubljanu. Ribičko društvo davalo je i nagradu po repu, a po sezoni se znalo nakupiti i do 500 repova. Štakori su jeli ribe pa su bili posebno omraženi kod ribolovaca. Ako me sjećanje dobro služi, plaćalo se dva dinara po repu, a otac je dnevno ulovio i do deset komada. Ni meso se nije bacalo. Prokuhavalo se u kotlovima i davalo svinjama, govori Josip, a zatim iznosi i anegdotu vezanu uz ilegalni dio aktivnosti njegovog oca.

– Obično bi navečer otišao u šumu postaviti zamke za zeca ili srnu. Jednog je jutra s mojim bratom Tonijem otišao pogledati je li se što uhvatilo. U zamci je bila srna. Stavili su je u vreću i krenuli kući. Pješke po pruzi prema selu. No, u jednom su trenutku ugledali lovce, a itekako su bili svjesni da su u prekršaju. Spasio ih je nadolazeći vlak. Već uginulu srnu stavili su na tračnice da je pregazi. Kad su se susreli s lovcima, oni su odmah htjeli provjeriti što je u vreći. Otac im je na to rekao da je u vreći srna koju je pregazio vlak. Tako se priskrbljivala hrana u ono doba, ističe Josip.

AH, TI DABROVI!

Naposljetku, vraćajući se na temu dabrova zbog kojih danas negoduju brojni Međimurci jer čine štete, podsjeća da su u Međimurje ponovno nastanjeni 1997. godine, a jedinke su u prirodu puštene na području ušća Mure u Dravu, kod Velikog pažuta nadomak Donje Dubrave. Sastanku koji je prethodio tome prisustvovali su i Vinko Ujlaki kao predstavnik Općine Kotoriba te tadašnji čelnik Lovačkog društva Jarebica Mladen Goričanec. Njih su se dvojica usprotivila prijedlogu, no bez obzira na to dabrovi su doneseni iz Njemačke.

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.498

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije