ŠTO RADE I KAKO 'OKREĆU' SVAKU KUNU?

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ČAKOVEC Primjer proaktivnosti i osluškivanja potreba na tržištu rada

POU Čakovec je 2016. godine krenulo s provođenjem europskih projekata. Trenutno ih provode čak 15, s financijskim udjelom većim od 300 tisuća eura

Pučko otvoreno učilište Čakovec, koje je od svojeg utemeljenja 1955. godine do danas postalo sinonim za cjeloživotno obrazovanje i obrazovanje odraslih, trenutno provodi čak 15 programa sufinanciranih europskim sredstvima. Ukupna vrijednost 13 Erasmus i još dva programa iz Europskog socijalnog fonda premašuje 1,8 milijuna eura, od kojih udio Pučkog otvorenog učilišta iznosi oko 333 tisuće eura.

I to su samo projekti koji se trenutno provode, dok su novi već u pripremi ili čekaju odobrenje, a kad se tome pribroje i svi oni odrađeni od 2016. godine kad je POU, uz svoju temeljnu djelatnost obrazovanja odraslih, krenuo i s provođenjem europskih projekata, rezultati su to koji zaslužuju svaku pohvalu.

Danas je to na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rad i aktivnosti Učilišta javno učinila čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

– POU je gradska ustanova čije financiranje, međutim, nije na teretu gradskog proračuna, a provode jako puno programa dopunskog obrazovanja i doškolovanja i zasigurno bi mogli ispričati puno lijepih priča brojnih polaznika koji su tu započeli neki novo životno poglavlje, istaknula je gradonačelnica Cividini.

Najavila je i da će marljiv i samozatajan rad djelatnika POU Čakovec i dalje uživati potporu Grada Čakovca, istaknuvši i da se unazad šest mjeseci intenzivno radi na tome da stoljetni prostor u kojem Učilište djeluje od ’80-tih godina prošlog stoljeća dobije i svoje reprezentativno vanjsko ruho.

USKORO I OBNOVA PROČELJA

Podrška Grada odnedavno se osjeća intenzivnije i konkretnije, potvrdio je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Čakovec Mario Zamuda – lani je 150 tisuća kuna uloženo u zamjenu dotrajalih kotlova, a ove je 300 tisuća kuna predviđeno za prvu fazu obnove uličnog pročelja zgrade. Još s toliko, nadaju se, uključit će se i Ministarstvo kulture.

Predstavio je potom ravnatelj Zamuda svih 15 projekata koji se trenutno provode, a usmjereni su ponajprije na marginalizirane skupine i one u nepovoljnom položaju u društvu.

– Baš zbog toga što se samostalno financiramo, svaku kunu okrenemo tri puta prije nego je potrošimo i zapravo nam je to i dodatni poticaj da se više trudimo. Uvijek se prilagođavamo potrebama na tržištu rada, tražimo nove izazove i poticaje. Još je moja prethodnica Verica Rosić isticala da se o poslu mora razmišljati 24 sata na dan i nama je doista osnovna nit vodilja da trebamo biti aktivni i proaktivni i pobrinuti sami za sebe, a ne očekivati da će netko drugi to učiniti za nas, istaknuo je Mario Zamuda.

Uz ravnatelja, ekipu POU Čakovec čine i Matija Moharić, Andreja Štefić, Marta Mikac, Darja Spahija i Ivica Jeđud, a posao koji rade pohvalio je i predsjednik Upravnog vijeća Boris Bistrović.

– Jedna su od svijetlih točaka rada među institucijama kojima je Grad Čakovec osnivač. Sjajno su se prilagodili novonastaloj situaciji na tržištu i kroz uspješno apliciranje i vođenje europskih projekata uspjeli su ostvariti samoodrživost, kazao je Bistrović, poručivši na kraju – kad bi se barem i druge institucije ugledale na njih, porezni bi obveznici mogli biti puno zadovoljniji!

Najnovije