OŠ Donja Dubrava: Učenici jedan dan u ulozi djelatnika škole

Osnovna škola Donja Dubrava došla je na zanimljivu ideju da se učenici jedan dan zamijene s zaposlenicima škole koja je tako 27. ožujka bila pod učeničkim nadzorom. Projekt je predložila ravnateljica Mirjana Ribić koja kaže kako je većina zaposlenika idejom bila oduševljena, no bilo je i onih koji su smatrali da je to omalovažavanje njihovog poziva.

Usprkos tome ideja je realizirana i naišla je na neočekivano obostrano oduševljenje. Raspisan je natječaj za sva zanimanja u školi. Zainteresirani za pojedini posao su molbe trebali predati u tajništvo škole, a čemu je prethodilo učenje načina njihovog pisanja. Tako je Klara Dolenec, učenica 8.b razreda, izrazila želju biti ravnateljicom škole. U svojoj molbi ona je napisala: “Poštovani, podnosim zamolbu za ravnateljicu. Zainteresirana sam za tu poziciju jer bih htjela vidjeti kako je to voditi školu (a to bi mi se odrazilo i na daljnje vođenje nekog poduzeća ili ustanove i odgovornosti). Smatram da sam sposobna za to zbog svoje odgovornosti, komunikativnosti i općeg uspjeha.”

Nakon prikupljenih molbi učitelji su, prema poznavanju učenika i njihovih sposobnosti, birali svoju zamjenu za taj dan, određivala je administracija škole, školska kuharica i domar, što znači da je bilo interesa i za pomoćna zanimanja. Dogovoreno je da se učitelji biraju samo za jedan sat koji su pripremali zajedno s predmetnim učiteljem kojemu su i oni morali donijeti svoj koncept nastavnoga sata. Odnosilo se je to na predmetnu i razrednu nastavu. Radni dan je započeo njihovim zajedničkim okupljanjem u zbornici, a za vrijeme velikoga odmora “učitelji” su jeli u blagovaoni učitelja, a ovi pak zajedno s ostalim učenicima.

Školska kuharica Milica Švenda asistirala je “kuharu” Tomislavu Radmaniću koji je posao obavio besprijekorno, a školski domar je bio Željko Međimurec koji je na tom poslu zamijenio Vladimira Čmrleca.

  -Svrha ciljanog je postignuta i to me raduje. Upoznali smo neku “novu” djecu ne znajući kakvi se kapaciteti među nama kriju. Učenici su pokazali da znaju biti i “odrasli” kada to zatreba, pokazali su da su bili prave zamjene bez ikakvih problema -rekla je ravnateljica Ribić.

Novinarska grupa je provođenje projekta snimala s četiri kamere od čega će biti napravljen film koji će roditeljima biti prikazan na kraju školske godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije